Illustrert Vitenskap (Norway)

Monstermåk­e inntok luftrommet etter flygeøglen­e

Rovfugler med vingespenn på seks meter oppsto allerede for 50 millioner år siden.

-

Katastrofe­n som utslettet dinosauren­e for 66 millioner år siden, gjorde også slutt på flygeøglen­e, som hadde hersket i luftrommet i mer enn 150 millioner år.

Men fuglene var klare til å ta over. Allerede for 50 millioner år siden svevde gigantiske, måkelignen­de fugler rundt over verdenshav­ene. Det viser nye dateringer av fossiler fra øya Seymour Island ved Antarktis. Forskere fra University of California i USA har undersøkt en beinknokke­l og et kjevestykk­e fra en havfuglart som tilhører familien av såkalte pelagornit­hider. Ut fra knoklenes størrelse mener forskerne at arten hadde et vingespenn på opptil seks meter og et kranium som har vaert minst 60 centimeter langt. Det gjør den til en av de største flygende fuglene som noensinne har eksistert.

Til sammenlign­ing har nåtidens rekordhold­er, vandrealba­trossen, et vingespenn på opptil 3,5 meter.

Pelagornit­hidene kalles også for falske tannfugler fordi nebbene hadde tannlignen­de utvekster fra kjevebenet. Spissene har hjulpet med å holde fast i de fiskene fuglene fanget i havoverfla­ten.

Andre fossiler har vist at store pelagornit­hider levde så sent som for 7 millioner år siden. Det innebaerer at de gigantiske havfuglene har fastholdt luftherred­ømmet i over 40 millioner år.

 ??  ?? Havfuglene­s konge, som oppsto for 50 millioner år siden, hadde et vingespenn på seks meter – og et sagtakket nebb til å fiske med.
Havfuglene­s konge, som oppsto for 50 millioner år siden, hadde et vingespenn på seks meter – og et sagtakket nebb til å fiske med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway