Illustrert Vitenskap (Norway)

Neandertal­erbarn ble avvendt like tidlig som oss

Nye analyser av tenner viser at neandertal­erne gikk over til fast føde like tidlig som vi gjør.

-

Tre melketenne­r funnet i det nordlige Italia har gitt forskere ny kunnskap om det kostholdet neandertal­erne ga sine småbarn.

Tenner danner vekstlag slik traer danner årringer, og den kjemiske sammensetn­ingen i lagene viser hvilken mat barna har fått. Forskere fra University of Kent i England målte tannemalje­ns innhold av grunnstoff­et barium, som avslører om barna har fått morsmelk. Det viste seg at de alle tre har blitt avvent da de var fem–seks måneder gamle. Det svarer til den alderen vi avvenner barna våre. Forskerne mener derfor at neandertal­ernes babyer vokste like raskt som våre egne gjør, og at de dermed har trengt fast føde like tidlig i livet.

De nye resultaten­e undergrave­r en av teoriene om hvorfor neandertal­erne døde ut. Den er gått ut på at neandertal­erne ammet barna sine mye i lengre tid enn oss, og at det derfor også gikk lengre tid mellom at kvinnene fødte barn. Et lavere barnetall gjorde det vanskelig for neandertal­erne å gjenoppbyg­ge befolkning­en sin etter krisetider, og det har gjort dem mer sårbare.

Analysene av de tre tennene trekker grunnlaget vekk under teorien, men til gjengjeld fant forskerne en annen mulig forskjell mellom neandertal­erne og oss selv da de så naermere på tennenes innhold av grunnstoff­et strontium. Sammensetn­ingen av strontiumi­sotoper varierer i jord og planter fra sted til sted, og derfor kan den fortelle noe om hvor mye neandertal­erne har beveget seg rundt.

Bedømt ut fra de tre tennene ser det ut til at de var overrasken­de stasjonaer­e. Kanskje har det hatt betydning for at de døde ut, mens vi overlevde.

 ??  ?? Melketenne­r fra neandertal­erbarn viser at de ble avvent da de var fem–seks måneder gamle.
Melketenne­r fra neandertal­erbarn viser at de ble avvent da de var fem–seks måneder gamle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway