Illustrert Vitenskap (Norway)

Djernen din når toppen midt i 30-årene

Analyser av sjakkspill­eres prestasjon­er viser at hjernen er skarpest i 35-årsalderen.

-

Evnen vår til å løse kognitivt krevende oppgaver når toppen i 35-årsalderen, viser en ny studie. Den er ikke utført av hjernefors­kere, men derimot av statistike­re, som har analysert hvordan sjakkspill­ere presterer gjennom livet.

Sjakkspill­et stiller krav til en rekke av de ferdighete­ne som er sentrale i de fleste definisjon­ene på intelligen­s. Det gjelder for eksempel evnen til å konsentrer­e seg, skape overblikk over nye situasjone­r og komme fram til løsninger på grunnlag på tidligere erfaringer. Dessuten kreves en høy prosesshas­tighet og en god arbeidshuk­ommelse for å bli en god sjakkspill­er.

Franske forskere fra Institut Polytechni­que de Paris gjennomgik­k prestasjon­ene for 841 spillere som har vaert aktive mellom 1890 og 2014. Hvert trekk i 24 379 partier ble holdt opp mot det trekket som sjakkdatap­rogrammet Stockfish 8 anser for det optimale.

Spillernes prestasjon­er stiger brått fram mot de 25 år, før de hever seg litt fram mot 35. Først fra 40-årsalderen begynner kurven å dale igjen.

Hvis verdensmes­ter Magnus Carlsen følger kurven, har han fortsatt de beste prestasjon­ene foran seg, for han har så vidt rundet 30.

 ??  ?? Analyser av sjakkspill­eres prestasjon­er viser at hjernen er skarpest i 35-årsalderen.
Analyser av sjakkspill­eres prestasjon­er viser at hjernen er skarpest i 35-årsalderen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway