Illustrert Vitenskap (Norway)

15 års arbeid ble utført på et år

Normalt tar det 10–15 år å utvikle en ny vaksine og få den på markedet. Men med et effektivt samarbeid mellom legemiddel­firmaer og helsemyndi­gheter ble koronavaks­inen klar på under et år – uten å gå på kompromiss med sikkerhete­n.

-

Normalt forløp tar opp mot 15 år

1

Forskerne utvikler vaksinen i laboratori­et, tester den på dyr og tester den så på mennesker i tre faser – med henholdsvi­s 50, 300 og 30 000 forsøksper­soner. Forsøkene er veldig dyre, så firmaet som utvikler vaksinen, tar vanligvis pauser mellom fasene for å vurdere om det vil lønne seg å fortsette. De endelige resultater legges fram for myndighete­ne, som avgjør om vaksinen skal godkjennes. Deretter må fabrikker gjøres klare til å produsere vaksinen, og den må distribuer­es til hele verden.

Turboforlø­p klemmer sammen forsøk

2

Forskerne utvikler raskt vaksinen på grunnlag av kunnskap om det nye koronaviru­set, samt SARS og MERS. Fasene av forsøk på dyr og mennesker utføres raskt og med overlapp fordi selskaper og myndighete­r – på grunn av situasjone­ns alvor – bruker millioner på utviklinge­n, slik at firmaet bak vaksinen ikke trenger å frykte store tap. Myndighete­ne vurderer de foreløpige resultaten­e og kjøper millioner av doser slik at masseprodu­ksjonen kan begynne. Vaksinen blir godkjent før forsøkene er helt ferdige, og vaksinen blir lynraskt distribuer­t.

 ?? SHUTTERSTO­CK MALENE VINTHER ??
SHUTTERSTO­CK MALENE VINTHER
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway