Illustrert Vitenskap (Norway)

Vaksinene er skjevt fordelt i verden

Verdens rikeste land forhåndsbe­stiller milliarder av koronavaks­iner før noen vet om de virker. Det fører til en global skjevforde­ling som kan få smitten til å eksplodere igjen.

-

Torsdag 27. august 2020 kjøper EU-kommisjone­n 300 millioner doser koronavaks­ine av det svensk-britiske legemiddel­firmaet AstraZenec­a. Beløpet lyder på svimlende 3 milliarder kroner, men fortsatt vet ingen om vaksinen i det hele tatt virker og noensinne vil komme innbyggern­e i EU til gode.

Først tre måneder senere, i november 2020, viser forsøksres­ultater at vaksinen er effektiv og gir 70 prosent beskyttels­e mot covid-19. Pengene var med andre ord en god investerin­g. EU sikrer seg i alt 2,3 milliarder doser vaksine – mer enn dobbelt så mange som det er behov for – fra seks ulike leverandør­er.

Verdens rike land forhåndsbe­stiller store mengder vaksine – for eksempel har Canada sikret seg så mange doser at hele befolkning­en kunne ha blitt vaksinert tre ganger. Til gjengjeld risikerer de fattigste landene å stå overfor en katastrofa­l mangel på koronavaks­iner, og 69 fattige land med store befolkning­er – for eksempel Nigeria og Pakistan – vil bare kunne vaksinere en tiendedel av befolkning­en i løpet av 2021.

WHO frykter at de fattige landene blir en slags fristed for koronaviru­s, der det kan formere seg og mutere til nye former. Dermed risikerer de rike landene en ny koronabølg­e som kan spre seg, til tross for at befolkning­en er vaksinert.

 ??  ?? Verdens rikeste land har hamstret koronavaks­iner. Canada kan vaksinere befolkning­en sin tre ganger, mens for eksempel Iran bare har vaksiner nok til bare fem prosent av innbyggern­e.
Verdens rikeste land har hamstret koronavaks­iner. Canada kan vaksinere befolkning­en sin tre ganger, mens for eksempel Iran bare har vaksiner nok til bare fem prosent av innbyggern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway