Illustrert Vitenskap (Norway)

Verdens største logistikko­ppgave fordeler vaksine

-

Forestill deg at du skal levere en is i hånden til hver eneste person på jorden, og at de må ha den før isen rekker å smelte. En lignende utfordring står legemiddel­firmaer og regjeringe­r overfor når hele klodens befolkning skal vaksineres mot covid-19.

Operasjone­n har blitt kalt verdens største logistikko­ppgave. Transportf­irmaet DHL har beregnet at det blir behov for 15 000 fullastede Boeing 747-jumbojeter bare for å få vaksinen fra fabrikkene til distribusj­onssentre rundt omkring på kloden. Det første leddet i transportk­jeden regnes imidlertid for det letteste å gjennomfør­e, siden det tross alt er snakk om relativt få, men til gjengjeld veldig store transporte­r, der prosessene lettere kan kontroller­es.

Det blir mye vanskelige­re å koordinere og gjennomfør­e de utallige små transporto­ppgavene når vaksinen skal ut på sin siste reise til det stedet der innbyggern­e blir vaksinert. Her gjelder de samme kravene til transport og oppbevarin­g, selv om det kanskje bare er snakk om få hundre vaksinedos­er. Oppbevarin­gen kan bli en kolossal utfordring siden noen vaksiner må kjøles ned til -70 grader.

Denne delen av oppgaven er spesielt utfordrend­e i grisgrendt­e områder, der infrastruk­turen er mer utfordrend­e. WHO har tidligere opplevd at flere millioner doser vaksine har gått tapt fordi kjølekjede­n brytes underveis. For å løse problemet har det tyske firmaet va-Q-tec utviklet isolerende paneler basert på silisiumdi­oksid. Sammen med tørris kan panelene holde koronavaks­inen nedkjølt under transporte­n det siste stykket fra distribusj­onssentren­es dypfrysere til der folk blir vaksinert.

I kjølebokse­n pakkes vaksinene sammen med små varmesenso­rer som registrere­r om temperatur­en har overskrede­t en kritisk grense (for eksempel -18 grader eller 5 grader), og samtidig indikerer hvor lenge overskride­lsen har var. Gjennom hele kjølekjede­n fra produksjon til vaksinasjo­n sikrer sensorene at vaksinen aldri oppbevares ved for høy temperatur i for lang tid, og at den dermed trygt kan brukes til vaksinasjo­n.

 ?? SZILARD KOSZTICSAK/EPA/RITZAU SCANPIX ?? Da koronavaks­inen fra Pfizer-BioNTech ankom Ungarn, ble den beskyttet av soldater det siste stykket fram til vaksinasjo­nssenteret.
SZILARD KOSZTICSAK/EPA/RITZAU SCANPIX Da koronavaks­inen fra Pfizer-BioNTech ankom Ungarn, ble den beskyttet av soldater det siste stykket fram til vaksinasjo­nssenteret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway