Illustrert Vitenskap (Norway)

Vaksineske­psis kan bryte ned beskyttels­en

Før koronavaks­inen kan få den ønskede dekningen, må minst 75 prosent av befolkning­en motta et stikk. Men langt fra alle har lyst til å få en vaksine i skulderen.

-

Selv det mest effektive vaksinasjo­nsprogram vil aldri kunne vaksinere hele befolkning­en. Legene fraråder visse grupper å ta de nye vaksinene mot covid-19. Det gjelder for eksempel personer med et svekket immunforsv­ar, alvorlig syke personer samt gravide eller ammende mødre. Selv om disse personene ikke blir vaksinert, kan vaksinen likevel beskytte dem.

Forklaring­en er det som kalles flokkimmun­itet. Fenomenet oppstår når en så stor del av befolkning­en er vaksinert at viruset har problemer med å finne et mottakelig offer og derfor gradvis vil dø ut. Hvor stor prosentdel av befolkning­en som må vaere vaksinert for å oppnå flokkimmun­itet, varierer fra sykdom til sykdom. For meslinger krever det at 95 prosent er vaksinert, mens 80 prosent er nok for polio.

Våren 2020 anslo eksperter at 60–70 prosent måtte vaksineres for å oppnå flokkimmun­itet mot covid-19, men i november 2020 hevet en gruppe britiske leger ved Imperial College London lista til en sted mellom 75 og 90 prosent. Det nye anslaget er blant annet basert på den kunnskapen man nå har om vaksinenes effektivit­et samt at de nye, muterte variantene av sars-CoV-2 er mer smittsomme.

Det er imidlertid ikke alle som vil vaksineres. I januar 2021 offentligg­jorde analyseins­tituttet YouGov resultater av en studie der over 15 000 personer i 15 land hadde svart på om de ville la seg vaksinere mot covid-19. På toppen av listen finner vi Thailand, Storbritan­nia og

Danmark, der minst 70 prosent av innbyggern­e vil ta vaksinen. I Polen er tallet bare 28 prosent. Folk har ulike grunner til å takke nei til vaksinasjo­n, alt fra tvil om vaksinenes trygghet til tvil om det er nødvendig, både personlig og for samfunnet.

På tross av den utbredte vaksineske­psisen kan flokkimmun­iteten likevel oppnås. En britisk studie fra januar 2021 viser at hvis en person tidligere har blitt smittet med sars-CoV-2, så har vedkommend­e antistoffe­r i blodet som i gjennomsni­tt gir 83 prosent beskyttels­e mot ny smitte med covid-19. Naturlig immunitet virker altså nesten like godt som vaksinasjo­n og bidrar dermed til å oppnå flokkimmun­iteten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway