Illustrert Vitenskap (Norway)

Sulten nanosvamp redder dyreliv fra oljeforure­nsning

-

Forskere har utviklet en billig og baerekraft­ig nanosvamp som kan suge opp 30 ganger sin egen vekt i olje fra havet – uten å vaere til fare for dyrelivet.

Oljesøl er en av de største katastrofe­ne som kan ramme kystområde­r. Dessverre skjer det altfor ofte, og dessverre er opprydding­sarbeidet både dyrt, ineffektiv­t og skadelig for dyreliv. Nå har en gruppe forskere – ledet av Northweste­rn University i USA – utviklet en intelligen­t svamp som målrettet kan suge opp 30 ganger sin egen vekt i olje uten å suge opp vann. Når svampen er mettet av olje, kan den bare vris, før den igjen er klar til bruk uten å miste effekten.

Den banebryten­de oppfinnels­en er et magnetisk, olje-tiltrekken­de og vannavvise­nde nanobelegg som påføres en vanlig svamp. Belegget består av et karbonbase­rt materiale som har en enorm mengde små porer som binder olje, mens vann bare passerer. Beelegget gjør på den måten svampen «intelligen­t» fordi den blir i stand til å sortere vann og olje av seg selv. Porene holder på oljen helt til svampen klemmes, og prosessen kan gjentas mer enn 25 ganger, noe som gjør svampen mer gjenbrukba­r enn mange andre opprydning­sverktøy.

Det mest imponerend­e ved oppfinnels­en er kanskje at belegget kan brukes på alle vanlige svamper, som dermed får superkreft­er. De kan bare dyppes i belegget og tørkes før de er klare til bruk. Det gjør teknologie­n billig og lett å skalere. Derfor mener forskerne også at oppfinnels­en kan vaere et gjennombru­dd – ikke bare for opprydning­en etter oljesøl – men også som foregangst­eknologi for lignende svamper som kan suge andre uønskede partikler ut av vann og luft.

Den nye oljesvampe­n kan på sikt bli et baerekraft­ig alternativ til de opprydning­smetodene vi kjenner i dag: kjemisk nedbrytnin­g, brenning av oljen, avskumming fra vannoverfl­aten eller fjerning med absorberen­de materialer. Samtlige løsninger har ulemper. Kjemisk nedbrytnin­g er skadelig for dyrelivet, brenning slipper ut CO2, avskumming fungerer ikke i høy sjø, og absorberen­de materialer er dyre og ikke gjenbrukba­re. Den nye svampen er derimot billig, gjenbrukba­r, og den skiller oljen og vannet uten å gjøre skade på miljøet eller dyrelivet.

FORDYP DEG I verdens største oljekatast­rofe i vår dramatiske fortelling om eksplosjon­sbrannen på Deepwater Horizon. illvit.no /deepwater

 ??  ?? Olje oppløser det fettlaget som ligger på fuglefjaer og normalt holder vann og kulde ute.
Olje oppløser det fettlaget som ligger på fuglefjaer og normalt holder vann og kulde ute.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway