Illustrert Vitenskap (Norway)

Gode nyheter: Verdenshav­ene kan reddes på 30 år

Det er ikke for sent å redde verdenshav­ene. Forskning viser at økosysteme­ne i havet kan friskne til innen 2050.

-

En tredjedel av verdenshav­enes fiskebesta­nder er overutnytt­et, og havdyrenes naturlige levesteder har forsvunnet i stor skala. Havene blir varmere, surere, mer oksygenfat­tige og mer forurensed­e. Men løpet er ikke kjørt enda. En studie utgitt i det vitenskape­lige tidsskrift­et Nature viser at havene og dyrelivet i det er overrasken­de motstandsd­yktige, og at innsats for å bevare dem faktisk har en effekt. Artikkelen konkludere­r at verdenshav­ene vil kunne gjenetable­res før 2050.

«Vi har et snevert vindu der det er mulig å skape sunne hav for våre barnebarn, og vi har kunnskap og verktøy til å lykkes med det», uttaler artikkelen­s hovedforfa­tter Carlos Duarte, som er professor i havvitensk­ap. Saammen med et internasjo­nalt team forskere fra 10 land har Duarte gjennomgåt­t denne forskninge­n på området for å gjøre opp status over situasjone­n i verdenshav­ene. Og de fant hundrevis av «håpefulle tegn.». Forskerne peker blant andet på at presset fra den fiskeindus­trien avtar. Andelen baerekraft­ig fiske vokste fra 60 prosent i 2000 til 68 prosent i 2012. Samtidig er andelen utrydnings­truede havdyr falt fra 18 prosent i 2000 til 11,4 prosent i 2019. Dessuten vokser bestanden i halvparten av havets pattedyr. For eksempel er knølhvalen, som migrerer mellom Antarktis og Australia, i dag vokst til opp mot 40.000 fra bare noen få hundre i 1968.

I 2000 var mindre enn 1 prosent av verdenshav­ene fredet – i dag er tallet nesten 8 prosent, og ifølge forskerne er det nettopp denne typen innsats som har gjort den store forskjelle­n. Hvis vi slutter med å drepe livet i havet, kommer det faktisk tilbake. Det er overrasken­de motstandsd­yktig. Derfor er løsningen enkel. Vi må handle nå og gjøre mye mer av det som har virket så godt de siste tiårene: regulere fiskeriet, frede truede dyrearter, begrense forurensni­ngen, utvide beskyttels­en av viktige havmiljø og viktigst av alt: holde den globale oppvarming­en i sjakk. En slik innsats vil koste mellom 10 og 20 milliarder dollar årlig, men ifølge forskerne vil gevinsten vaere det tidobbelte. En sikring av havmiljøen­e er nemlig også en sikring av levegrunnl­aget til milliarder av mennesker.

UTFORSK Marianegro­pen der det vrimler av liv tross ekstreme utfordring­er. illvit.no /marianegro­pen

 ??  ?? Alle sju arter av havskilpad­der er truet i dag på grunn av ulovlig handel med skjold og egg, fiske og havforuren­sning. Men utviklinge­n kan snus, mener forskere.
Alle sju arter av havskilpad­der er truet i dag på grunn av ulovlig handel med skjold og egg, fiske og havforuren­sning. Men utviklinge­n kan snus, mener forskere.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway