Illustrert Vitenskap (Norway)

Vostok fløy på autopilot

Fra oppskytnin­gen til landingen 108 minutter senere manøvrerte Gagarins romfartøy på autopilot. Det første mennesket i rommet måtte nøye seg med en beskjeden rolle som passasjer under den historiske ferden.

-

Gagarin fikk ikke styre selv

Siden ingen ante hvordan et menneske ville oppføre seg ute i rommet, fikk Gagarin ikke lov til å styre selv. Ruten til Vostok var lagt inn i de primitive datamaskin­ene i fartøyet, og ordrer om kursforand­ringer ble sendt som radiosigna­ler fra kontrollse­nteret på bakken.

Katapultse­te skulle redde kosmonaute­n

Russiske beregninge­r hadde vist at landingen ville bli så hard at mennesker neppe kunne overleve inne i kapselen. Gagarin skjøt seg derfor ut med et katapult sete og dalte ned til jorda i fallskjerm.

Instrument­modulen ble romskrot

Romkapsele­n satt på en kjegleform­et instrument­modul som fungerte som Vostoks maskinrom. Før tilbakeven­ding skulle instrument­modulen koples fra og bli igjen i kretsløp rundt jorda, men en tykk kabelbunt hang fast og forhindret frakopling­en.

Gagarins nødbrems

Hvis fjernstyri­ngen av fartøyet sviktet, kunne Gagarin slå på manuell styring ved hjelp av et håndtak og selv overta kontrollen. Prosedyren krevde at han tastet inn en tresifret kode.

Nitrogen- og oksygentan­ker

Rommet er oksygenfri­tt, og derfor måtte Gagarin ha med seg den lufta han skulle puste. Nitrogen fra kuleformed­e tanker ble iblandet 20,1 prosent oksygen, som i atmosfaere­n.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway