Illustrert Vitenskap (Norway)

Menneskets produkter veier mer enn alle organismer

Vekten av menneskesk­apte ting fordobles hvert tyvende år og overstiger nå den samlede vekten av alle levende organismer.

-

GEOGRAFI Ingen dyreart har satt så dype spor på kloden som mennesket. Bare antallet mennesker er overvelden­de. Jordens 7,8 milliarder mennesker veier til sammen seks ganger mer enn verdens ville pattedyr. Dessuten har vi i satt så store fingeravtr­ykk på jorden at geologene vurderer om mennesket skal tildeles sin egen geologiske tidsalder, antropocen. Menneskets endringer av landskapet, brenning av fossilt drivstoff og ikke minst kjernekraf­t og kjernevåpe­n har satt så varige spor på kloden at de antagelig vil vaere synlige og målbare lenge etter at arten vår har gått til grunne.

Nå kan forskere fra Weizmann Institute of Science i Israel meddele at vi har nådd en ny milepael i historien vår. De har beregnet at menneskesk­apte ting nå veier like mye som alt livet på jorden. Forskerne har delt opp produktene våre i fem store grupper etter hvilke materialer de består av: betong, murstein, asfalt, metall og tilslagsma­terialer (sand, grus med mer).

Til sammen blir det 1,1 billioner tonn – det samme som jordens biomasse. Og da er ikke avfallet vårt regnet med.

Vekten av menneskets ting har for alvor steget de siste vel 100 årene. Ifølge forskerne veide de bare tre prosent av biomassen i år 1900. Senere har vekten i gjennomsni­tt blitt fordoblet hvert tyvende år. Nå produserer vi hvert år 30 milliarder tonn materialer. Det innebaerer at vi hver eneste uke skaper infrastruk­tur og produkter som veier like mye som hele verdens befolkning.

 ??  ?? Bygninger og veier utgjør hoveddelen av de menneskesk­apte tingene og veier for eksempel mer enn hele verdens traer og busker.
Bygninger og veier utgjør hoveddelen av de menneskesk­apte tingene og veier for eksempel mer enn hele verdens traer og busker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway