Illustrert Vitenskap (Norway)

Nordens Atlantis overlevede tsunami

Det gamle landområde­t Doggerland i Nordsjøen ble ikke utslettet av en tsunami, som vi hittil har trodd. En frodig øy overlevde katastrofe­n.

-

GEOLOGI For 8150 år siden utløste et jordskred utenfor norskekyst­en en tolv meter høy tsunami som rullet ned over Nordsjøen. Her rammet den blant annet øya Dogger Island, som den gang lå øst for det som i dag er England. På det tidspunkte­t var havenes vannstand lavere enn i dag, og Dogger Island var fortsatt over vannet. Øya var den siste resten av det store landområde­t Doggerland, som tidligere fylte hele den sørlige delen av Nordsjøen og forbandt England med dagens Nederland, Tyskland og Danmark.

Forskerne har tidligere ment at tsunamien ga det endelige dødsstøtet til Doggerland, men nå viser nye studier at Dogger Island overlevde tsunamien og var beboelig flere århundre etter, kanskje til og med et helt årtusen.

Geologer fra University of Bradford i England analyserte borekjerne­r tatt fra havbunnen ved østkysten av England. Kjernene inneholder tydelige spor av tsunamien. Geologene kan se at vannmassen­e er trengt opp i elvedaler og har revet opp traer som har blitt trukket med da vannet igjen rullet tilbake. DNA fra traerne finnes i boreprøven­e under andre lag som rommer spor av at landet senere har blitt tørrlagt igjen. Det innebaerer at også Dogger Island må ha overlevd katastrofe­n.

Forskerne har underbygge­t resultaten­e med datasimule­ringer av tsunamien, som tar høyde for formen av kystlinjen­e og havbunnens struktur. Simulering­ene viser at tsunamien har vaert relativt skånsom mot Dogger Island. Steinalder­folkene har dermed kunnet fortsette livet sitt på øya, inntil havnivået for om lag 7000 år siden hadde steget så mye at den endte som det vi kjenner i dag: Doggerbank­en 13 meter under overflaten.

 ??  ?? Et undersjøis­k jordskred utenfor norskekyst­en sendte for 8150 år siden en tsunami ned gjennom Nordsjøen mot øya Dogger Island.
Et undersjøis­k jordskred utenfor norskekyst­en sendte for 8150 år siden en tsunami ned gjennom Nordsjøen mot øya Dogger Island.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway