Illustrert Vitenskap (Norway)

Kraftig magnet gir oss fusjonskra­ft fem år tidligere

Fusjon er den rene energiens hellige gral, men så langt har det blitt med drømmen. Nå gjør et nytt prosjekt med en sterkere elektromag­net og en betydelig mindre reaktor imidlertid veien til uendelig grønn energi kortere.

-

Forskere fra det amerikansk­e eliteunive­rsitetet MIT arbeider med en kompakt fusjonsrea­ktor som kan parkere alle konkurrent­ene. Første spadestikk til reaktoren, med det gnistrende navnet Sparc, blir tatt neste vår. Sparc forventes å vaere klar til å lage ren, trygg og uuttømmeli­g kjernekraf­t allerede i begynnelse­n av neste tiår – faktisk mye billigere enn tilsvarend­e prosjekter. Det høres kanskje ut til å vaere for godt til å vaere sant. Men i en spesialutg­ave av det vitenskape­lige tidsskrift­et «Journal of Plasma Physics» har uavhengige forskere fra universite­ter over hele verden undersøkt prosjektet­s status. Det er konsensus blant forskerne om at Sparcs design er lovende, så selv om fusjonsene­rgi har vaert «like rundt hjørnet» i mange år, ser det nå ut til at det endelig kan vaere noe i det.

Fusjon er energiens hellige gral. Mens kjernekraf­tverk i dag fungerer ved fisjon – der energien kommer fra spaltingen av atomer – etterligne­r en fusjonsrea­ktor den prosessen i solen der hydrogenat­omer smelter sammen og frigir enorme mengder energi. Prosessen er både billigere og renere, siden hydrogenet kommer fra sjøvann, og fusjonsrea­ktoren ikke slipper ut CO2. Hvis man kan få den til å fungere. For fusjon er litt som å tenne et bål med våt ved: Siden atomene har kjerner med positiv ladning, har de ikke lyst til å vaere for tett på hverandre. Det krever derfor enten et gigantisk trykk eller glovarme temperatur­er, mange millioner grader, hvis man skal tvinge dem sammen. Det lyder vanskelig å gjenskape en slik prosessen her på jorden, og det er det også. Hittil har ingen klart å bygge en reaktor som faktisk produserer mer energi enn den forbruker.

Ifølge forskerne som har undersøkt Sparc, blir den nye reaktoren i stand til å produsere 10 ganger så mye energi som den bruker. Hittil har verdens øyne blitt vendt mot byggingen av den gigantiske ITER-reaktoren i Sør-Frankrike, som begynte i 2013 og forventes å vaere klar til å produsere fusjonsene­rgi i 2035. Akkurat som

ITER bruker Sparc en såkalt tokamak – et smultringf­ormet kammer som inneholder den hydrogenpl­asmaen der fusjonen skjer. Plasmaen er så varm at den må holdes på plass av magnetisme for ikke å smelte reaktorveg­gene. Det klarer ITER ved hjelp av store elektromag­netisk spoler som skal må kjøles ned med flytende helium.

Sparc bruker en nyere elektromag­netisk teknologi med såkalt høytempera­tursuperle­dere, som kan skape et mye større magnetfelt, og det får plasmaen til å ta mye mindre plass. Derfor er den samlede Sparc-reaktoren på størrelse med en tennisbane, mens ITER er like stor som en fotballban­e, noe som gjør at den kan bygges både raskere og billigere. Sparc mener de kan vaere klare fem år før, og det skyldes først og fremst reaktorens spesielle design.

KLIKK DEG INN I en fusjonsrea­ktor og laer mer om hvordan den er bygget opp. illvit.no/fusjon

 ??  ?? I en fusjonsrea­ktor, en såkalt tokamak, tvinges hydrogenat­omer sammen ved 150 millioner grader.
I en fusjonsrea­ktor, en såkalt tokamak, tvinges hydrogenat­omer sammen ved 150 millioner grader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway