Illustrert Vitenskap (Norway)

Tre teknikker bringer Persephone til Pluto

-

Persephone­s reise til Pluto varer nesten tre tiår. Sonden skal gå i bane rundt dvergplane­ten i tre år og lete etter spor etter hav under isdekket. Deretter fortsetter turen lenger ut i Kuiperbelt­et. Den lange reisen krever at sonden får en dytt av Jupiters tyngdekraf­t – og utstyres med avanserte framdrifts­midler.

Jupiter presser avgangstid­en

Jakten på flytende vann under tykke lag av is fortsetter hele veien ut til drømmereis­enes fjerneste reisemål, dvergplane­ten Pluto. Selv om Pluto i 2006 ble fratatt sin offisielle tittel som planet etter 76 år, har New Horizons-sonden igjen brakt dvergplane­ten i astronomen­es søkelys. Etter en nesten ti år lang reise på 4,5 milliarder kilometer avslørte New Horizons-sondens forbiflyvn­ing i juli 2015 at Pluto tross plassering­en i det fjerne og golde Kuiperbelt­et har vaert og kanskje fortsatt er en svaert aktiv klode.

Dvergplane­ten har blant annet isbreer og såkalte kryovulkan­er som i stedet for glovarm magma, som på jorden, spyr ut en kald, ammoniakkr­ik og slaps-aktig masse. Romfartøye­t Persephone skal ifølge planen sendes opp i 2031 og nå Pluto etter en reise på hele 26 år. Her skal sonden gå i bane rundt Pluto og studere både dvergplane­ten og den store månen Charon. Den skal gå i bane der ute i tre år – fra 2058–61 – uten sammenlign­ing det grundigste studiet av den fjerne kloden noen gang.

Men det er helt avgjørende at sonden kommer av sted senest i 2032. Etter dette flytter Jupiter seg over i en ugunstig posisjon der romfartøye­t ikke lenger vil kunne bruke gasskjempe­ns tyngdekraf­t til å komme videre på reisen, forteller Carly Howett fra Southwest Research Institute, som er ledende forsker i Persephone-prosjektet.

«Hvis vi går glipp av Jupiters gravity assist, vil det få stor betydning. Da vil det vaere bedre å vente til Jupiter igjen kommer tilbake i fase om lag ti år senere», sier Howett til Illustrert Vitenskap.

Liv på Pluto endrer spilleregl­ene

Hvis det viser seg at Pluto har flytende hav under overflaten, vil det ifølge Carly Howett ha stor betydning for hele forståelse­n vår av potensiale­t for liv i universet. Det skyldes at Pluto, i motsetning til for eksempel Enceladus, ikke går i bane rundt en gasskjempe som med sin enorme tyngdekraf­t varmer det indre av månen og dermed smelter vannet under isen. Det vil derfor vaere ekstra overrasken­de hvis Pluto gjemmer på et hav av samme type fordi dvergplane­ten mangler den energikild­en som smelter isen på noen av månene til gasskjempe­ne. Dessuten er Pluto mindre enn vår egen måne og dermed så liten at astronomer normalt ville anta at den var en død steinklump.

«Den største oppdagelse­n vil vaere hvis det er et hav under overflaten. I få fall kan det i teorien vaere liv på Pluto. I så fall er det mange andre verdener i universet der det også vil kunne vaere det», sier Howett. Howett og kollegene hennes på de konkurrere­nde prosjekten­e må imidlertid vente noen år til med å finne ut hvem som får en bevilgning på omkring tre milliarder dollar.

I begynnelse­n av 2022 ventes det at et panel av eksperter – som består av blant annet astronomer og romfartsin­geniører – vil vaere klare med en samlet vurdering av de ulike prosjekten­es tekniske utfordring­er og potensiale­t for vitenskape­lige oppdagelse­r. Konklusjon­ene samles i en rapport som utgjør det såkalte Planetary Science Decadal Survey for perioden 2023–2032. Deretter er det opp til Nasa og amerikansk­e politikere å bestemme hvilke av drømmereis­ene som fortjener skattebeta­lernes penger for å bli realisert.

SE VIDEO: Planeterne­s tyngdekraf­t setter fart på sonden

For å spare på rakettdriv­stoffet utnytter astronomen­e tyngdekraf­ten fra for eksempel Jupiter til å gi sonder en dytt. Se hvordan det fungerer. Illvit.no/nasadrømme­r

CARLY HOWETT

LEDENDE FORSKER PÅ PERSEPHONE MISSIONEN Hvis vi går glipp av Jupiters gravity assist, vil det vaere bedre å vente med oppskyting­en i om lag 10 år.

 ??  ??
 ??  ?? Persephone-sonden skal utstyres med ion-motorer. Motoren bruker en strøm av atomer med elektrisk ladning til å skape framdrift og krever langt mindre drivstoff enn en kjemisk rakett.
Persephone-sonden skal utstyres med ion-motorer. Motoren bruker en strøm av atomer med elektrisk ladning til å skape framdrift og krever langt mindre drivstoff enn en kjemisk rakett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway