Illustrert Vitenskap (Norway)

Historiens høyeste bygninger

-

De første høye bygningene var av stein, og siden kom stål og betong til. I dag bygger ingeniøren­e mot nye rekorder takket vaere blandingsm­aterialer som har spesiell styrke og holdbarhet.

OLDTID: Pyramider var fjell

Giza-pyramiden målte 147 meter da den sto ferdig, og var i årtusener verdens høyeste bygning. Med brede fundamente­r og tykke vegger i stein tronet pyramidene mot skyene som menneskesk­apte fjell.

MIDDELALDE­R: Kirker skyter opp

Fra middelalde­ren og fram til 1800-tallet strakk katedralen­e seg stadig høyere mot himmelen. Strebebuer utenpå bygningene fordelte vekten, slik at blant annet domkirken i Köln kunne utstyres med store vinduer og strekke seg 157 meter i vaeret.

1800-TALLET: Inn i stålaldere­n

Med jern- og stålindust­rien brøt ingeniøren­e nye rekorder. Da Eiffeltårn­et i Paris sto ferdig i 1889, var det den første bygningen på 300 meter og innvarslet en ny tid med stadig høyere byggverker.

1900-TALLET: Skyskraper­nes tidsalder

Stålskjele­tter fikk blokker til å strekke seg mot skyene. I 1930 overtok Chrysler Building i New York med sine 319 meter høyderekor­den fra Eiffeltårn­et, og herfra gikk det bare oppover. 1900tallet ble skyskraper­nes århundre.

I DAG: På vei mot kilometere­n

Nå strever byggherren­e etter «megahøye bygninger» på minst 600 meter. Rene stålkonstr­uksjoner er på vei ut til fordel for bygg med komposittm­aterialer, for eksempel karbonog glassfiber, der flere typer av materialer smelter sammen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway