Illustrert Vitenskap (Norway)

Ny spalte: Møt din indre ape.

Mennesket takker heller nei til bløtkake enn ja til et stykke som er for lite. Årsaken ligger i evolusjone­n og vårt tette slektskap med apene.

-

Hvis du har sett en bavianflok­k bli fôret, så har du oppdaget hvordan flokkmedle­mmer med høy status alltid ender med de beste stykkene. Det samme gjelder hos en lang rekke andre dyr som løver, rhesusaper og mandrillap­er. Og det er ikke tilfeldig. De mektigste individene i flokken hos disse dyreartene har nemlig retten på sin side og kan ta alt det de vil ha. Makt gir rett.

Slik er det ikke hos mennesket. Riktignok er det hos mennesker enkelte individer som ikke spiller etter de samme reglene som oss andre, og kan finne på å true seg til goder som de ellers ikke ville vaere berettiget til. Men generelt har menneskear­ten svaert sofistiker­te spilleregl­er for rett og rimelighet, og ofte vi trenger ikke engang diskutere om noe er rettferdig eller urettferdi­g.

Ultimatums­pill straffer juksemaker­e

De sofistiker­te spilleregl­ene ligger som et uuttalt premiss i så godt som all menneskeli­g samspill, og først når noen bryter spilleregl­ene, blir vi klar over hvilke normer som eksisterer for rettferdig­het. Disse normene

har blitt undersøkt vitenskape­lig ved hjelp av såkalte spillteore­tiske leker. Lekene ble opprinneli­g skapt innen økonomien, men i dag brukes de også flittig innen psykologi og biologi, når forskere vil belyse menneskeli­ge fordelings­mekanismer.

Et av forsøkene kalles ultimatums­pillet, og her blir du som forsøksper­son plassert i et ventevaere­lse. Etter hvert kommer en forsøksled­er inn, gir deg 1000 kroner og forteller at det i rommet ved siden av sitter enda en forsøksper­son. Forsøksled­eren forklarer deg at dere skal dele pengene, og at du får bestemme hvor mye hver og en av dere skal ha. Du får dessuten vite at du ikke vil få møte den andre forsøksper­sonen. Hvis den andre forsøksper­sonen sier ja til beløpet, deler dere pengene etter din fordeling. Men sier forsøksper­sonen nei til beløpet, får ingen av dere noe som helst. Hvor mye tilbyr du den andre forsøksper­sonen? Hvis du gjør som de fleste, så tilbyr du den andre forsøksper­sonen omkring halvparten av beløpet. Er du den andre forsøksper­sonen, vil du føle deg så urettferdi­g behandlet hvis du blir tilbudt under 20 prosent av det samlede beløpet at du takker nei. I så fall får ingen av dere noe.

Men hvor stammer dette fokuset på rettferdig behandling fra? Ultimatums­pillet har blitt utført i både vestlige industrisa­mfunn, åkerbrukss­amfunn og jeger-sanker-samfunn, og resultaten­e er veldig like på tvers av kulturer.

Andre aper har samme prinsipper

Rettferdig­hetsfølels­en ser altså ut til å vaere så grundig forankret i menneskear­ten at den ikke krever en spesiell type kulturell preging for å komme til uttrykk. Det er dessuten vitenskape­lig belegg for at det kan vaere et medfødt instinkt hos mennesket. Forskerne har i hvert fall funnet ganske klare indikatore­r på at rettferdig­hetsfølels­en også er til stede hos noen av primatslek­tningene våre.

I et tankevekke­nde amerikansk forsøk ville forskerne undersøke hvordan søramerika­nske cappuciner­aper reagerer på urettferdi­ghet. Apene var plassert i hvert sitt avlukke, der de hadde fritt utsyn til de andre apene. Alle apene hadde allerede laert at de kunne bytte en stein med en bit agurk, som er en ganske kjedelig matvare for en cappuciner­ape. Forsøket gikk i gang, og apene byttet steinen med agurkbiter. Men med ett skiftet forsøket retning, slik at en ape i bytte mottok en herlig, saftig drue. Forsøksled­eren gikk videre til neste avlukke, der apen ikke ble belønnet med en drue, men med den vanlige, kjedelige agurkbiten. Hvordan tok apen det? Ikke saerlig pent. Den nektet å spise noe i det hele tatt. Og da kastet apen både agurkbiten og steinen gjennom ut gjennom sprinklene i hodet på forsøksled­eren, slik at vedkommend­e forsto budskapet.

Samme forsøk har senere blitt foretatt med menneskets naermeste slektning, sjimpansen, og resultaten­e er de samme. Verken cappuciner­aper, sjimpanser eller mennesker finner seg altså i å bli urettferdi­g behandlet. Som individer fra en av disse artene blir vi faktisk så sinte at vi heller vil unnvaere goder helt enn å få en urettferdi­g andel. Charles Darwin var allerede i 1872 inne på tanken om hvorfor det gir mening at moralen skulle ha sin bakgrunn i biologien.

Hvis flokkdyr i det hele tatt skal kunne fungere sammen, må noen grunnlegge­nde fordelings­mekanismer sikre at ikke alle handlinger er egoistiske. Ellers ville prisen for å befinne seg i en flokk rett og slett bli for høy til at det kan lønne seg i stedet for å leve alene. Altså har et evolusjona­ert seleksjons­press skapt byggestein­ene til det vi i dag kjenner som rettferdig­hetssansen.

Rettferdig­hetssansen kan vaere et medfødt instinkt hos mennesket.

JILL BYRNIT

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway