Illustrert Vitenskap (Norway)

Ny viten Nye resultater og oppdagelse­r

Den europeiske romorganis­asjonen, ESA, går nå forrest i kampen for å fjerne farlig skrot fra rommet omkring jorden. Allerede i 2025 skal en satellitt med en gripeklo på sin første renovasjon­soppgave.

-

ROMFART 60 år med sammenlagt 5500 oppskyting­er av satellitte­r har etterlatt så mye skrot i verdensrom­met at det truer framtidens romfart. Og jo lengre tid avfallet får lov å gå i bane rundt jorden, jo farligere blir det. Utrangerte satellitte­r og brukte rakettrinn støter sammen og splintres til mindre biter av skrot, slik at risikoen for kollisjone­r med nye satellitte­r hele tiden stiger. Det skjedde for eksempel i 2009, da en aktiv kommunikas­jonssatell­itt ble rammet av en utrangert russisk militaersa­tellitt. Det resulterte i tusenvis av mindre biter, og noen av dem tvang to år romstasjon­en ISS til å foreta en unnvikelse­smanøver.

For å unngå lignende hendelser vil ESA nå, sammen med firmaet ClearSpace, utvikle et system som kan fange inn utrangerte satellitte­r og rakettrinn før de blir ødelagt til mindre stykker. Ideen er å sende opp en satellitt som i lasten har mindre satellitte­r forsynt med gripeklør. De små satellitte­ne kan ved hjelp av rakettmoto­rer bevege seg opp i høyere baner og navigere til det romskrotet som skal fanges inn. Når en satellitt har lukket gripekloen­s fire fingre om skrotet, trekker den det ned mot jorden, der både satellitt og skrot brenner opp i atmosfaere­n.

Etter planen skal den første gripekloen på jobb allerede i 2025. Målet blir et stykke skrot ESA selv har etterlatt – en forbindels­esmodul mellom en rakett og en observasjo­nssatellit­t som ble sendt opp i 2013. Modulen er på størrelse med en vaskemaski­n og veier 112 kilo. Hvis oppdraget lykkes, kan ClearSpace se fram mot enda større oppgaver. Den største blir å fjerne den utrangerte ESA-satellitte­n Envisat, som veier hele 8000 kilo og er på størrelse med en buss.

 ??  ?? Det første oppdraget for gripekloen blir å fange inn en forbindels­esmodul i om lag 700 kilometers høyde som ESA etterlot i verdensrom­met i 2013.
Det første oppdraget for gripekloen blir å fange inn en forbindels­esmodul i om lag 700 kilometers høyde som ESA etterlot i verdensrom­met i 2013.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway