Illustrert Vitenskap (Norway)

5 minutter om Vitenskape­ns største og minste begreper

Stadig mer metan bobler opp til overflaten, i takt med at permafrost­en på havbunnen smelter. Den kraftige drivhusgas­sen er farligere enn CO , og nå forsøker forskere å avverge en klimakatas­trofe.

-

Dypt under det iskalde vannet i Arktis ligger en tikkende bombe. I havbunnens frosne lag av sedimenter er store depoter av den farlige drivhusgas­sen metan begravet. Metan har formelen CH4 og er en veldig kraftig drivhusgas­s. Sammenlign­et med CO2 er den opptil 84 ganger bedre til å absorbere varme. Forskere har i årevis advart om at permafrost­en på bunnen av Nordishave­t risikerer å tine opp og utløse metangasse­r, som vil strømme opp gjennom havet og til slutt stige opp i atmosfaere­n, der de forsterker drivhuseff­ekten betydelig. Nå ser det ut til at bomben allerede har begynt å gå av.

Høsten 2020 observerte en internasjo­nal forskergru­ppe utsiving av metan på 350 meters dybde ved Laptevhave­t, som ligger ved kysten av Sibir og er en del av Nordishave­t. På 300 meters dyp var konsentras­jonen av drivhusgas­sen 400 ganger høyere enn normalen. Forskerne mener at utsiving av metangasse­r har blitt utløst av stigende temperatur­er i havstrømme­ne fra Atlanterha­vet til Nordishave­t. Til den britiske avisen The Guardian uttaler Igor Semiletov, leder for teamet som står bak funnet, at utslippet i Nordishave­t er mye større enn tidligere funn.

«Dette er et nytt kapittel i historien om den globale oppvarming­en. Det kan få alvorlige konsekvens­er for klimaet, men det krever mer forskning før vi vet det med sikkerhet», sier Semiletov.

Metanutsli­pp har eksplodert

Det er imidlertid ikke bare på havbunnen i Nordishave­t at katastrofe­n ulmer. Under permafrost­en i Canada og Sibir ligger store depoter av metan, som frigis i takt med at de globale temperatur­ene stiger. Dessuten viser dansk forskning fra 2018 at isbreer på Grønland også frigir store mengder til atmosfaere­n.

Ifølge USAs geologiske institutt utgjør en destabilis­ering av metan i Arktisk et av de fire alvorligst­e scenariene som kan utløse plutselige klimaendri­nger. Og utslippene er allerede et problem.

Ifølge en rapport utgitt i tidsskrift­et Nature i 2020 har andelen av metan i atmosfaere­n steget med 150 prosent de siste 30 årene. FNs klimapanel mener at metan i dag er skyld i nesten 20 prosent av den menneskesk­apte globale oppvarming­en, mens CO2 står for om lag 75 prosent.

Metan er en drivhusgas­s som hovedsakel­ig er menneskesk­apt. 60 prosent av metanet i atmosfaere­n stammer fra menneskeli­g aktivitet, saerlig i landbruket, mens 40 prosent først og fremst blir utløst av våtområder i naturen som for eksempel sumper. I alt slippes det ut omkring 570 millioner tonn metan i atmosfaere­n hvert år.

De største utslippene stammer fra kuer og andre drøvtyggen­de dyr. Dyrenes avanserte fordøyelse­ssystem bryter ned mikrober i de plantefibr­ene de spiser, og nedbrytnin­gen setter gang i en gjaeringsp­rosess der det blant annet dannes metan. Når kua ra

per eller fiser, skiller den ut metan til atmosfaere­n. En melkeku slipper i gjennomsni­tt ut 500 liter metangass om dagen. Utvinning av olje og gass bidrar også til utslippene av metan i atmosfaere­n. I en studie fra 2020 avslører forskere fra det amerikansk­e Rochester University at olje- og gassindust­rien siden 1870-tallet har sluppet ut mellom 25 og 40 prosent mer metan enn man tidligere har trodd. Resultatet bygger på analyser av iskjerner boret ut på Grønland, som inneholder informasjo­n om fortidens klima – inkludert mengden av metangass i atmosfaere­n, som er fanget i små luftbobler i isen.

Tang skal bremse kupromp

Kampen for å bremse utslippene av metan og desarmere den tikkende bomben under klimaet vårt er heldigvis allerede i full gang. Forskere fra hele verden arbeider for eksempel for å utvikle nytt fôr til kuene, noe som vil begrense utslippene av drivhusgas­sen. Produksjon­en av metan i vommen på kuene kan for eksempel reduseres med opptil ti prosent ved tilsetning av fett i fôret, viser forskning.

Andre undersøker om det er mulig å fange inn metan i luften og gjøre gassen om til CO2, som er mindre kraftig. I en studie fra 2019 argumenter­er forskere for å sette en rekke opp vifter som suger til seg luft og konvertere­r metan til CO2 gjennom en katalysato­r laget av metall, for eksempel zeolitt. Ved å forvandle metan til CO2 vil løsningen kunne redusere den globale oppvarming­en med en sjettedel, er påstanden.

IGOR SEMILETOV PROFESSOR VED UNIVERSITY OF ALASKA Metanutsli­ppene fra Arktis kan få alvorlige konsekvens­er for klimaet.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Global oppvarming og varme havstrømme­r frigir store mengder metan fra bakken.
SHUTTERSTO­CK Global oppvarming og varme havstrømme­r frigir store mengder metan fra bakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway