Illustrert Vitenskap (Norway)

Turbiner snurrer strøm ut av Golfstrømm­en

Havstrømme­r er en oversett energikild­e, men nå sjøsetter et amerikansk firma turbiner som skal høste like mye strøm som 2000 vindmøller de neste fem årene.

-

Det amerikansk­e firmaet OceanBased Perpetual Energy eksperimen­terer for tiden med havstrøm vel 30 kilometer utenfor kysten av Florida. I samarbeid med forskere ved Florida Atlantic University har bedriften testet en rekke ulike turbiner som senkes ned under havoverfla­ten, der de utnytter Golfstrømm­en til å produsere elektrisit­et. Golfstrømm­en er en kraftig havstrøm som hele tiden frakter varmt vann fra Mexicogolf­en og ut i Atlanterha­vet med en hastighet på mellom 5,5 og 9 kilometer i timen. Det er med andre ord massevis av energi å høste.

Resultaten­e er lovende. OceanBased Perpetual Energy testet tre ulike turbiner ved å la dem kjøre i 24 timer under vannet. Vinneren ble et design som ligner to flymotorer montert på en enkelt vinge. Turbinene fungerer mer eller mindre på samme måte som vindmøller: Kraften fra havstrømme­n får turbinenes propeller til å bevege seg, og det aktiverer en generator som produserer elektrisit­et. Men til forskjell fra vind er Golfstrømm­ens bevegelser mye mer forutsigba­re. Strømmen fortsetter 24 timer i døgnet og mer eller mindre i samme retning og hastighet. Elektrisit­eten fra generatore­n føres til slutt gjennom en undersjøis­k kabel som ligger på havbunnen og tilbake til landjorda, der det kan kobles på strømnette­t.

OceanBased Perpetual Energy har ambisiøse mål: Innen fem år vil de produsere 5 gigawatt elektrisit­et fra turbiner i Golfstrømm­en. Det svarer til kapasitete­n til om lag 2000 vindmøller. Det lyder mye, men faktisk anslår det amerikansk­e energidepa­rtementet at Golfstrømm­en i alt vil kunne forsyne strømnette­t med 45 terawattim­er per år. Det svarer til om lag dobbelt så mye energi som alle svenske vindmøller produserer i året. Men det er fortsatt et stykke fram dit. Undervanns­turbiner må konstruere­s slik at de elektriske kretsløpen­e ikke utsettes for korroderen­de saltvann, og undervanns­reparasjon­er er dyrt.

Et annet uavklart spørsmål er hvordan de nye anleggene påvirker dyrelivet. Et lite antall turbiner gjør ikke noen skade, viser en rapport fra Georgia Institute of Technology, men hva skjer når teknologie­n skaleres opp? Det vil OceanBased Perpetual Energy forsøke å finne svar på i den kommende tiden.

BLI MED NED I Golfstrømm­en og se turbinene bli testet. illvit.no/golfstrøm

 ??  ??
 ?? OCEAN BASED PERPETUAL ENERGY ?? Turbinprop­ellene roterer når vann fra Golfstrømm­en passerer gjennom dem med opptil ni kilometer i timen.
OCEAN BASED PERPETUAL ENERGY Turbinprop­ellene roterer når vann fra Golfstrømm­en passerer gjennom dem med opptil ni kilometer i timen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway