Illustrert Vitenskap (Norway)

Flytende solceller kan dekke 50 prosent av verdens strømforbr­uk

Vannkraftv­erk har et enormt uutnyttet potensial: plass. Flytende solceller ved kraftverke­nes store vannreserv­oarer kan høste strøm nok til en halv verden.

-

Hvis verdens eksisteren­de vannkraftv­erk oppgradere­s med solceller, kan det dekke halvparten av det globale strømforbr­uket med ny fornybar energi. Det er konklusjon­en i en studie fra det amerikansk­e energidepa­rtementets laboratori­um for fornybar energi (NREL). Vannkraft utgjør allerede omtrent halvparten av den fornybare energifors­yningen i Europa, men ifølge NREL er det fortsatt et stort uutnyttet potensial. De fleste av vannkraftv­erkene lager strøm ved hjelp av turbiner som er installert i demninger. De demmer opp elver og skaper dermed nye vannreserv­oarer med store, uutnyttede overflater.

NRELs idé er enkel og elegant: installer store flytende solcellean­legg i de ledige vannreserv­oarene. Anleggene kan også kobles til vannkraftv­erkenes eksisteren­de infrastruk­tur. Vannkraftv­erkene er nemlig allerede utstyrt med transforma­torstasjon­er som kan øke strømmens spenning før den sendes videre ut i strømnette­ts høyspentle­dninger. I alt mener NREL at solvannkra­fthybriden­e vil kunne generere opp mot 10 600 terawattim­er strøm i året i tillegg til den energien som vannkraftv­erkene allerede lager. For å sette tallet i perspektiv lå hele verdens samlede elektrisit­etsettersp­ørsel i 2018 på 22 300 terawattim­er. Hybridkraf­tverkene kan med andre ord dekke nesten halvparten av verdens strømforbr­uk.

Solvannkra­fthybriden finnes en rekke steder i verden, blant annet et eksperimen­telt prosjekt ved en demning på Rabagão-elven i Portugal. Her dekker 840 flytende solpaneler nesten 2500 kvadratmet­er av reservoare­ts vannspeil – og firmaet bak eksperimen­tet har allerede planer om å utvide prosjektet ved å installere ytterliger­e 11 000 flytende solceller lenger sør i Portugal ved Alqueva-vannkraftv­erket. Men potensiale­t er slett ikke innfridd. Ifølge NRELs analyse finnes det nesten 380 000 tilsvarend­e vannkraftr­eservoarer i verden som er egnede til en solcellein­stallasjon.

SE EN DRONEVIDEO av de 840 flytende solpanelen­e på Rabagão-elven i det nordligste Portugal. illvit.no/solar

 ??  ?? I Portugal tester energisels­kaper flytende solpaneler på flere av landets oppdemte elver.
I Portugal tester energisels­kaper flytende solpaneler på flere av landets oppdemte elver.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway