Illustrert Vitenskap (Norway)

Forskere forvandler jern til uendelig energi

Jernstøv er det overrasken­de drivstoffe­t i en ny teknologi under utvikling i Nederland. Jernet slipper ikke ut CO2 – og kan brennes igjen og igjen.

-

Forskere fra Eindhovens tekniske universite­t har funnet ut hvordan de frambringe­r uendelig grønn energi – ved å brenne jern. Det høres ikke spesielt klimavennl­ig ut, men det er det en god forklaring på. En forbrennin­g er en kjemisk prosess der et drivstoff oksideres, altså reagerer med oksygen. Fossile drivstoff oksiderer til klimasynde­ren CO2 – men jernstøv blir til Fe2O3, bedre kjent som rust. Og det belaster ikke klimaet. Den gode nyheten er at forskerne også kan gjøre rusten tilbake til jernstøv – og brenne det igjen og igjen.

Når jernpulver­et er brent og gjort om til varmeenerg­i, fanger de nederlands­ke forskerne det oksiderte jernet – rusten – og snur oksidasjon­sprosessen på hodet. I en prosess som kalles reduksjon, kjører de rustpulver­et gjennom en smelteovn på et samlebånd og varmer den opp til omkring 1000 grader. Samtidig pumper de hydrogen inn i ovnen og skaper reaksjon der rust og hydrogen blir til jern og vann. Forskerne eksperimen­terer også med mindre energikrev­ende metoder, men påpeker at energien til å drive smelteovne­n og produsere hydrogenet kan trekkes fra fornybare energikild­er. Fordelen med jernstøvet er at det er enkelt og trygt å transporte­re og lagre. Det krever verken nedkjøling eller oppbevarin­g under trykk, som for eksempel grønt hydrogen, og det mister heller ikke energien over tid som for eksempel batterier.

Sammenlign­et med et tradisjone­lt drivstoff som bensin har jernstøvet også sine fordeler. Energitett­heten – mengden av energi per enhet – ligger på 11,3 kWh per liter for jern, og det er faktisk bedre enn for bensin. Til gjengjeld har jernet en vesentlig lavere energi per masseenhet. Det innebaerer at jernstøvet oppbevarer samme mengde energi som bensin på mindre plass, men til gjengjeld veier det nesten 10 ganger så mye. Derfor er jernstøvet heller ikke et nytt vidunderdr­ivstoff som kan brukes av for eksempel biler. Det er rett og slett for tungt. I stedet finnes det store potensiale­t i industrien, skipsfart og andre sammenheng­er der vekt er et mindre problem. Forskerne nevner selv at de innen ti år håper på å kunne bygge om et tidligere kullkraftv­erk til å kjøre på jernstøv.

BLI MED INN I de nederlands­ke forskernes laboratori­um og se jernstøvet bli fortaert av en meterhøy flamme. illvit.no/jern

 ??  ?? 6,2 prosent av jordens overflate består av jern, som er det fjerde vanligste grunnstoff­et.
6,2 prosent av jordens overflate består av jern, som er det fjerde vanligste grunnstoff­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway