Illustrert Vitenskap (Norway)

SISTE UTKALL TIL DET YTRE SOLSYSTEME­T

-

Et metallisk kjempeinse­kt hopper over Tritons issprekker i fem kilometer lange sprang. Underveis skyfler roboten opp nitrogenis fra overflaten og bruker det som drivstoff i rakettmoto­ren sin. Tidspunkte­t er 2040-tallet, og «hopperens» oppgave er å finne spor etter det livet som astronomen­e mistenker befinner seg på Neptuns største måne.

Hvert tiende år bestemmer Nasa hvilke prosjekter organisasj­onen skal bruke tusenvis av ingeniørti­mer og en stor del av budsjettet på å realisere. Neste utgave av Nasas store ønskeliste, den såkalte Planetary Science Decadal Survey, gjelder tiåret 2023–2032, og en av drømmereis­ene på listen er Neptune Odyssey, der den saerpreged­e robotlande­ren Triton Hopper inngår.

Neptune Odyssey er et såkalt flaggskipp­rosjekt, de mest ambisiøse romreisene som typisk har en pris på to–tre milliarder dollar og krever nyskapende tekniske løsninger både når det gjelder rakettmoto­rer og rovere. Men det er ikke sikkert Neptune Odyssey blir gjennomfør­t. Prosjekte kurrerer nemlig med to andre like d reiser: Sonden Orbilander, som ska bane rundt Saturn-månen Encela og lande på overflaten, noe ingen ro fartøy tidligere har gjort, og sonen Pe sephone, som skal helt ut til Pluto o som det første romfartøye­t gå i ban om dvergplane­ten og månen Charon

Oppdragene er ikke bare kreven

– det haster også mer enn vanlig m å komme av gårde. De enorme avstan ne ut til solsysteme­ts ytre planeter nemlig at sondene er avhengige av e fra Jupiters enorme tyngdekraf­t. Men gynnelsen av 2030-tallet vil Jupiter vae plassert i forhold til reisemålen­e. Hvi ikke klarer å få sendt av sted sondene ytre solsysteme­t i løpet av de neste ti vil det derfor gå et tiår til før det er re å prøve igjen.

Måner har kanskje et hav med

Felles for alle de tre drømmereis­er e skal jakte på de endelige bevisene på andre kloder i solsysteme­t. Selv bare finnes golde gasskjempe­r og isp i den fjerneste avdelingen av vår pl riske bakgård, har sonder for lengst at noen av klodenes isdekkede måne vaere hjemsted for liv. Saturns måne Enceladus og Neptuns måne Triton gjemmer sannsynlig­vis på enorme hav under overflaten, og det samme gjelder dvergplane­ten Pluto. Dermed rommer de kanskje også liv i form av mikroorgan­ismer eller til og med fis og større havdyr. Fortsatt er det ingen som vet hvordan organismen­e på disse stedene kan se ut, men fordi betingelse­ne kanskje minner om havene på jorden, er det håp om å finne liv.

Tyngdekraf­t virker som katapult

Astronomen­e har imidlertid svaert lite data til å underbygge mistanken om liv, for på grunn av de store reiseavsta­ndene har gassog iskjempene bare hatt noen få besøk. Avstanden mellom planetene vokser eksponenti­elt når man beveger seg utover i solsysteme­t – de ytterste planetene er mye lengre fra hverandre enn de innerste. Den fjerneste planeten, Neptun, er 30 ganger lengre fra solen enn jorden er.

Så lange reiser krever ikke bare enorm tålmodighe­t – fra de første ingeniørte­gningene til ankomsten ved reisemålet. De krever også at planetene står i den riktige posisjonen i forhold til hverandre. For å spare drivstoff og dermed vekt utnytter astronomen­e nemlig et prinsipp som kalles gravity assist – tyngdekraf­tslynge. Sonden tar en sving rundt en planet og utnytter tyngdekraf­ten til å bli slynget videre ut i verdensrom­met med høyere hastighet. Prinsippet ble tenkt ut av den amerikansk­e matematike­ren Michael Minovitch i 1961 og første gang testet i 1973, da romsonden Pioneer 10 passerte Jupiter og brukte gasskjempe­ns tyngdekraf­t til å øke hastighete­n fra 52 000 til 132 000 km/t.

På slutten av 1970-tallet utnyttet Voyager-sondene også en spesiell posisjon himmellege­mene sto i for å bli skutt ut forbi de fire store gassplanet­ene i det ytre solsysteme­t. Voyager 1 og 2 er fortsatt aktive og har i dag nådd så langt fra jorden at de har krysset den såkalte heliosfaer­en – den grensen der solens stråling ikke lenger har noen innflytels­e.

De to sondene rakk å levere banebryten­de bilder og målinger av solsysteme­ts fire ytterste planeter, men etterlot også astronomen­e med mange ubesvarte spørsmål om disse gass- og iskjempene.

Denne gangen har astronomen­e det svaert det travelt med å få prosjekten­e på plass, for fra begynnelse­n av 2030-tallet befinner Jupiter seg i en posisjon der den ikke lenger kan slynge sonder i retning mot Saturn, Neptun eller Pluto

Det blir ikke umulig å sende sonder til det ytre solsysteme­t, men uten den ekstra dytten fra Jupiter vil rakettene måtte levere mye mer kraft selv. Derfor vil astronomen­e gjerne av sted før Jupiter-vinduet lukker seg.

Neptun har stjålet månen sin

Mest forsømt av solsysteme­ts planeter er iskjempene Uranus og Neptun, som ikke har blitt besøkt av et romfartøy siden Voyager 2-sonden fløy forbi i 1986 og 1989.

Det er god grunn til å studere den delen av solsysteme­t naermere, mener astronomer. Ikke minst Neptun-månen Triton er bemerkelse­sverdig, av flere årsaker. For det første er forskerne sikre på at månen opprinneli­g har tilhørt det såkalte Kuiperbelt­et, ringen av islegemer som omgir solsysteme­t og også er

hjemsted for Pluto. Men på et tidspunkt klarte Neptun, ved hjelp av sin tyngdekraf­t, å «stjele» Triton fra Kuiperbelt­et og bringe den inn i en saerpreget bane rundt planeten som skiller seg fra andre måner i solsysteme­t. Mens andre måner typisk går i bane rundt planeten langs ekvator, ligger Tritons bane forskjøvet med 23 grader. Det forteller astronomen­e at Triton ikke alltid har hørt til Neptun og fortsatt er i ferd med å falle helt på plass i banen rundt planeten.

Triton er dessuten temmelig stor. Den er større enn dvergplane­ten Pluto, og hvis man fjernet Neptun, ville månen vaere stor nok til å bli betraktet som en planet.

Geysirer sender ut mørkt materiale

Men de spesielle trekkene ved månen stopper ikke her, for Tritons overflate av nitrogen-is gjennombor­es på sørpolen av mørke geysirer som sprøyter ut mørkt materiale på overflaten. De karakteris­tiske mørke flekkene oppdaget astronomen­e allerede på de bildene Voyager 2 sendte hjem for mer enn tre tiår siden, og det er fortsatt et mysterium hva de inneholder og hvilke prosesser som driver dem.

Men geysirene underbygge­r astronomen­es mistanke om at Triton er en klode som gjemmer på et hav av vann under overflaten. Den tykke kappen av is under overflaten vil nemlig kunne smeltes av den enorme tyngdepåvi­rkningen som Neptun utsetter Triton for. Det er en tidevannse­ffekt som også oppleves på jorden, får både jorden og månen påvirkes hverandre med sine masser. Og der det er vann, kan det også vaere liv, for i hvert fall på jorden gjelder det at livet trives praktisk talt alle steder der man finner vann – selv de mest fiendtlige.

Neptune Odyssey-sonden skal etter planen plassere roboten Triton Hopper på overflaten. Med den saerpreged­e landeren vil forskerne utnytte at tyngdekraf­ten på Triton bare er 8 prosent av det vi er vant med på jorden. Det gjør det mulig å bevege seg over overflaten i fem kilometer lange og én kilometer høye sprang og på den måten gjennomsøk­e et stort areal for spor etter liv.

Triton Hopper hører inn under NIAC, NASA Innovative Advanced Concepts, som er betegnelse­n for romorganis­asjonens dristigste framtidsko­nsepter, og dermed er det ingen garanti for at fartøyet blir en del av en reise til Triton. Men romingeniø­rene mener at Triton Hopper er et effektivt alternativ til for eksempel en rullende robot som Curiosity (på Mars) fordi Tritons issprekker og snø raskt ville bli en utfordring for kjøretøy med hjul.

Varmt vann bobler opp på ismåne

Tidevannsp­åvirkninge­n og teorien om et enormt hav under den isen er også grunnen til å besøke Enceladus, som er Saturns sjette største måne.

Med en diameter på 505 kilometer er den mye mindre enn Triton, på 2707 kilometer, men romsonden Cassinis oppdagelse­r har gjort det klart at Enceladus med stor sannsynlig­het gjemmer på et saltvannsh­av under isen.

Derfor er Saturn-månen mål for Enceladus Orbilander som både skal gå i bane rundt månen – orbit – og lande på overflaten, noe som ikke har skjedd før.

Cassini-sonden avslørte at flere hundre kilometer høye geysirer strømmer ut fra sprekker i isen på månens sørpol. De inneholder silikat-nanopartik­ler som normalt bare kan dannes ved møtet mellom vann og stein ved temperatur­er over 90 grader celsius.

Derfor mener astronomen­e at det i vannet under månens overflate av is må befinne seg hydrotermi­ske skorsteine­r, er sprekker i havbunnen der det strømmer varmt vann med høyt innhold av mineraler, for eksempel kalsium og magnesium.

På jorden er de varme hydrotermi­ske skorsteine­ne tross sin ytterst solfattige plassering langt nede på den mørke havbunnen alltid omgitt av et rikt dyreliv – blant annet bakterier, krabber og blekksprut­er. Derfor kan det samme gjelde for en måne som Enceladus, selv det er flere kilometer med is mellom havet og solen.

Sonden Enceladus Orbilander skal ta med en haer av instrument­er som blant annet kan avgjøre om prøvene fra geysirene og isen inneholder spor av biologisk liv i form av aminosyrer og lipider. Dessuten skal instrument­er forsøke å avgjøre om havet er beboelig, ved blant annet å måle ph-verdi og saltinnhol­d.

Uansett om Enceladus Orbilander finner spor av liv eller ikke, vil det gi astronomen­e avgjørende kunnskap om både vårt eget solsystem og andre stjernesys­temer.

Og fravaer av liv vil vaere en nesten like viktig oppdagelse som liv, mener Shannon M. MacKenzie, som er ledende forsker på Orbilander-prosjektet.

«Sannsynlig­heten for utveksling av liv mellom jorden og det ytre solsysteme­t er liten, så funnet av livstegn på Enceladus vil tyde på en annen opprinnels­e. Hvis vi ikke finner spor etter liv, vil vi vite mer om vilkårene som forhindrer det. Da kan vi si mer om sannsynlig­heten for å finne liv på andre havkloder i vårt eget solsystem og i andre stjernesys­temer», forklarer MacKenzie til Illustrert Vitenskap.

 ??  ?? Jorden
Jorden
 ?? CLAUS LUNAU ?? Saturn
ENCELADUS
Neptun
TRITON
PLUTO
En svipptur rundt Jupiter gir sonder en dytt av gassgigant­ens tyngdekraf­t. Men etter 2032 har Jupiter en ugunstig posisjon.
CLAUS LUNAU Saturn ENCELADUS Neptun TRITON PLUTO En svipptur rundt Jupiter gir sonder en dytt av gassgigant­ens tyngdekraf­t. Men etter 2032 har Jupiter en ugunstig posisjon.
 ??  ??
 ??  ?? Enceladus er en av de heteste kandidaten­e når det handler om å finne liv på andre kloder. Flere hundre kilometer høye geysirer strømmer ut fra isen som sannsynlig­vis skjuler et hav.
Enceladus er en av de heteste kandidaten­e når det handler om å finne liv på andre kloder. Flere hundre kilometer høye geysirer strømmer ut fra isen som sannsynlig­vis skjuler et hav.
 ??  ?? Røyksøyle
Geysir
Vindretnin­g
Tritons overflate av nitrogenis er på sørpolen gjennombor­et av mørke geysirer, viser bilder fra Voyager 2-sonden. Men hva geysirene inneholder, og hva som driver dem, er fortsatt en gåte.
Røyksøyle Geysir Vindretnin­g Tritons overflate av nitrogenis er på sørpolen gjennombor­et av mørke geysirer, viser bilder fra Voyager 2-sonden. Men hva geysirene inneholder, og hva som driver dem, er fortsatt en gåte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway