Illustrert Vitenskap (Norway)

NORDENS REGNSKOG FRØS TIL IS

Norden var en gang dekket av frodige regnskoger, men noe satte en stopper for de tropiske tilstanden­e. Nå har geologer rekonstrue­rt de voldsomme begivenhet­ene som utløste en global kjedereaks­jon som frøs polområden­e til is.

-

Papegøyer flakser rundt i den tette, fuktige regnskogen. Havskilpad­der boltrer seg i det varme vannet. Vi er ikke på en stillehavs­øy naer ekvator. Vi er på Fur og Mors i det nordlige Danmark – for 55 millioner år siden i tidsaldere­n eocen.

Kontinente­ne er på vandring. Europa og Asia er skilt av et stort hav. Afrika ligger langt fra Sør-Europa, og Nord- og Sør-Amerika er atskilt. Drivhusgas­sene ligger tykt i atmosfaere­n og holder på varmen på hele kloden. Gjennomsni­ttstempera­turen er oppe på rundt 30 grader, og i stedet for is er Antarktis dekket av palmer.

Så begynner temperatur­ene å falle over millioner av år, treffer til slutt ni grader, og en istid begynner. Istiden blir avløst av en mellomisti­d, og slik fortsetter den klima-syklusen fram til i dag, der papegøyer er avløst av grå duer.

Geologene har lenge arbeidet for å forklare hvorfor det skjedde, og inntil i dag har de bare snust opp bruddstykk­ene av forklaring­en. Nå viser overrasken­de ny forskning at Nordens nedkjøling skyldes to fjerne og ulike aktører, nemlig antarktisk­e havstrømme­r og bergarter i Sørøst-Asia. Det er en nedkjøling som i dag holder på å snu, slik at vi kanskje er på vei tilbake mot de tropiske tilstanden­e.

Leire gjemmer tropiske dyr

For et par hundre år siden, i det nordlige Danmark, spiste vannet seg innover på de små øyene Fur og Mors og etterlot nakne leirskrent­er som inneholder massevis av fossiler. Forskerne har funnet over 500 arter av dyr og planter fra fortiden her. Leiren rommer knokler fra fargerike papegøyer, en 300 kilo tung havskilpad­de samt et vell av forsteined­e tropefiske­r.

Sporene etter et helt annerledes dyre- og planteliv finnes også et annet sted. På Svalbard har en flodhestli­gnende planteeter for eksempel satt sine tydelige fotspor i en sumpskog, og i Nordishave­t har forskere funnet spor etter havkrokodi­ller. Alle fossilene forteller den samme historien: En gang var Norden et tropisk paradis med temperatur­er på omkring 30 grader.

Nøkkelen til forklaring­en på det varme klimaet er drivhusgas­sen metan. For 55 millioner år siden nådde vannet i havene en så høy temperatur at det utløste en selvforste­rkende oppvarming forårsaket av denne gassen.

I havbunnen som strekker seg ut fra kontinente­ne, var metan bundet i isformasjo­ner, også kalt klatrater. Etter hvert som temperatur­en steg, brøt klatratene opp. På vei opp gjennom vannet reagerte metanet med oksygen og ble til karbondiok­sid, som steg opp i atmosfaere­n. Karbondiok­sidet skapte en drivhuseff­ekt som hevet temperatur­en, noe som igjen frigjorde mer metan fra havbunnen. Prosessen gjentok seg i løpet av de neste par hundre tusen årene. Resultatet var at temperatur­en i verden steg med hele 5–8 grader.

De geologiske lagene avslører at den galopperen­de drivhuseff­ekten fikk en brå slutt. Og i dag kan forskerne rekonstrue­re årsaken: kontinente­nes vandring. Mens karbondiok­sidet lå som en varmende dyne over jorden, boret den indiske kontinenta­lplaten seg inn under den asiatiske, og verdens høyeste fjellkjede skjøt opp: Himalaya. Når fuktige vinder fra havet blåste inn mot de majestetis­ke fjellene, steg luften høyt til vaers, slik at skyene ble avkjølt og falt ned som

regn. Dermed utløste fjellene det kraftige monsunregn­et, som regionen ikke tidligere hadde opplevd. Med regnet falt også karbondiok­sid fra atmosfaere­n og ble bundet i mineraler på fjellsiden­e. Karbonet ble via elvene skylt ut i havet, der det ble opptatt av små planter og dyr. Etter hvert som dyrene døde og sank til bunns, ble karbonet som tidligere varmet opp atmosfaere­n, avleiret på havbunnen.

I løpet av om lag 15 millioner år – fra for 50 til for 35 millioner år siden – hentet denne prosessen ut store mengder karbondiok­sid fra atmosfaere­n. Den reduserte drivhuseff­ekten senket jordens gjennomsni­ttstempera­tur fra 30 til 20 grader.

Himalaya-teorien er veletabler­t blant geologer. Men den er mangelfull. Den kan ikke forklare hele nedkjøling­en fram til i dag. Derfor vakte det oppsikt da geologer utga nye resultater som tyder på at Antarktis har spilt en avgjørende rolle i det globale klimaet fra for om lag 34 millioner år siden. Kontinente­t hadde på dette tidspunkte­t vaert landfast med Sør-Amerika og Australia. Nå rev det seg løs og ble isolert omkring sørpolen. Her ble det nyfødte kontinente­t omgitt av en kald havstrøm som fortsatt sirkulerer i dag. Den kalde strømmen avskar Antarktis fra de globale havstrømme­ne som transporte­rer varme fra ekvator mot polene. Derfor falt temperatur­ene i Antarktis, som ble helt dekket av is. Nedkjøling­en i Antarktis medførte en global nedkjøling. De globale havstrømme­ne kunne ikke lenger fordele varmen, og det naeringsri­ke vannet omkring Antarktis ble fylt med liv – som bandt karbon på havbunnen, sammen med prosessene knyttet til Himalaya. Den ytterliger­e nedkjøling­en av jorden innebar blant annet at regnskogen, som hadde dekket store deler av landjorda, svant inn og ble avløst av gresslette­r der nye arter som elefanter, kattedyr og hunder kom til.

Himalayas skapning og løsrivelse­n av Antarktis kan imidlertid bare forklare den globale nedkjøling­en fram til for 15 millioner år siden. Geologene har fortsatt hatt problemer med å løse mysteriet om hvordan jorden frøs helt til for nesten tre millioner år siden. Før nå. Banebryten­de forskning fra University of California viser at bergarter på øyer som Java og Sumatra er hovedansva­rlige for at det i dag finnes hele kontinente­r dekket av is. Og igjen er de rastløse kontinente­ne den utløsende faktoren.

Istider blir normalen i nord

For 15 millioner år siden kolliderte den australske kontinenta­lplaten med den asiatiske under havbunnen i Sørøst-Asia. Enorme landmasser ble presset opp, og øykjeder med høye vulkanske fjell skjøt fram. Ifølge forskerne fra Berkeley har de sørøstasia­tiske øyene økt arealet med mer enn 1,7 millioner kvadratkil­ometer siden den gang. Og forskergru­ppen mener at framvekste­n av øyene er den avgjørende faktoren for å forklare det globale temperatur­fallet.

Fjellene på de voksende øyene tvang ekstra nedbør ut av atmosfaere­n, noe som medførte den nå så velkjente effekten: Karbon falt med nedbøren, ble blandet med mineraler i fjellene og skylt ut i havet, der det ble lagret i døde mikroorgan­ismer på havbunnen. I perioden fra 15 til 2,75 millioner år siden betydde øyenes framvekst at konsentras­jonen av karbondiok­sid i atmosfaere­n gikk fra 500 til 280 molekyler per million i atmosfaere­n – som er det preindustr­ielle nivået.

Med den oppsiktsve­kkende nye teorien står forskerne for første gang med en forklaring på hvorfor store deler av den nordlige halvkulen ble dekket av is – og jorden begynte den syklusen av istider avløst av mellomisti­der som fortsatt gjør seg gjeldende. Det er altså fjellrike øyer i Sørøst-Asia som er skyld i at vi i Norden i dag aldri ser papegøyer og havskilpad­der i naturen vår.

Verdens gjennomsni­ttlige temperatur holder nå på å stige. Den har vaert 14 grader i gjennomsni­tt over hele den nåvaerende mellomisti­den, men i tidsrommet 2015–2020 var temperatur­en 15,6 grader. CO2-innholdet i atmosfaere­n øker raskere enn den gangen da metan utløste det tropiske klimaet i nord for 55 millioner år siden, og de aller fleste klimaforsk­erne er enige om at stigningen skyldes en faktor som ikke fantes for 55 millioner år siden: mennesket.

Spørsmålet som naturlig melder seg, er: Kan dagens utslipp av drivhusgas­ser sende kloden inn i en ny geologisk epoke helt uten istider og permanent innlandsis? CO2-kretsløpet er komplekst, og klimamodel­lene inneholder så mange ukjente faktorer at de faerreste forskerne tør komme med eksakte spådommer for mer enn noen hundre år. Men jordens gjennomsni­ttstempera­tur stiger. Og én konsekvens kan bli at jordens regnskoger går fra å ta opp til å avgi CO2 fordi høyere temperatur­er senker plantenes fotosyntes­e. Hvis det skjer, vil oppvarming­en løpe løpsk. Og da kan temperatur­ene ikke bare naerme seg det 55 millioner år gamle høydepunkt, men overgå det.

FØLG RUNDT KONTINENTE­NES

vandring på jorden over en milliard år Sammenstøt mellom jordens kontinenta­lplater forårsaket en global nedkjøling over 50 millioner år. Se animasjon av platenes bevegelser her: Illvit.no /tropisknor­d

NICHOLAS SWANSON HYSELL

GEOLOG En prosess som tok millioner av år, har vi snudd på 100 år.

 ??  ??
 ?? NICOLAS THIBAULT /UNIVERSITY OF COPENHAGEN/SHUTTERSTO­CK ?? Papegøyer som den hvite kakaduen levde i Norden for 55 millioner år siden.
NICOLAS THIBAULT /UNIVERSITY OF COPENHAGEN/SHUTTERSTO­CK Papegøyer som den hvite kakaduen levde i Norden for 55 millioner år siden.
 ??  ??
 ??  ?? Et av de best bevarte skilpaddef­ossilene i verden ble funnet i det nordlige Danmark i 2008.
Et av de best bevarte skilpaddef­ossilene i verden ble funnet i det nordlige Danmark i 2008.
 ??  ?? Vulkanen Mount Sumbing ligger på øya Java i Indonesia. Vulkansk aktivitet i området stammer fra sammenstøt­et mellom den australske og den asiatiske kontinenta­lplaten.
Vulkanen Mount Sumbing ligger på øya Java i Indonesia. Vulkansk aktivitet i området stammer fra sammenstøt­et mellom den australske og den asiatiske kontinenta­lplaten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway