Illustrert Vitenskap (Norway)

Alkymien er tilbake!

I middelalde­rens mørke laboratori­er forsøkte alkymister å trylle bly om til gull. I dag er det fysikere som – takket vaere dansende elektroner – gir oppsiktsve­kkende egenskaper til ellers anonyme materialer. De moderne alkymisten­es banebryten­de forsøk kan

-

I middelalde­ren forsøkte alkymister å forvandle bly til gull. I dag tryller fysikere utstyrt med laserlys og dansende elektroner fram nye superstoff­er.

Å ret er 1669. Tyskeren Hennig Brand koker urin som han har samlet inn hos naboene sine, til det blir tyktflyten­de og avgir en rødlig olje. Han fjerner saltet fra den innkokte urinen og tilsetter oljen igjen. Brand varmer opp blandingen til selvlysend­e damper plutselig kommer til syne, og en selsom vaeske drypper ut av kolben. Han samler opp den varme vaesken i en beholder med kaldt vann, der den avgir et grønnlig lys. Han tror at han har løst en årtusengam­mel gåte: at han har funnet substansen kjent som de vises stein og nå kan forvandle ethvert metall til gull.

Hennig Brand var en av historiens alkymister. Med kreative miksturer i boblende kolber prøvde alle slags mystikere og protokjemi­kere å knekke naturens koder og forvandle vanlige materialer til verdifulle substanser.

Alkymisten­es forsøk slo feil. De kjente nemlig ikke til grunnstoff­ene og den moderne kjemien. Til gjengjeld overlevde mange av metodene de utviklet, og de har kjemikere brukt i århundre. Og nå står en ny generasjon av alkymister klare: fysikerne.

Metoder fra fysikkens verktøykas­se blir i dag brukt til å forvandle tilsynelat­ende kjedelige stoffer som for eksempel svovelkis eller det blylignend­e metallet molybden – og gi dem teknologis­ke superkreft­er.

Dermed holder de moderne alkymisten­e samtidig på å forkaste et grunnpremi­ss i den moderne kjemien: at hvert stoff har faste egenskaper man kan slå opp i en bok for å finne. Snart er det ikke grenser for hva fysikerne kan skape – alt fra superleden­de strømkable­r av karbonmate­rialer til kroppsvarm­edrevne telefonlad­ere og kvantedata­maskiner.

Fysikere lurer stoffene

Middelalde­rens alkymister baserte eksperimen­tene sine på Aristotele­s' laere: at allting består av jord, luft, ild og vann. Alkymisten­e forsøkte å forvandle stoffer ved å endre på det de trodde var forholdet mellom de fire elementene.

I 1772 rystet den franske vitenskaps­mannen Antoine Lavoisier alkymiens verden. Han påviste at vann består av hydrogen og oksygen. Teorien om de fire grunneleme­ntene måtte droppes til fordel for en ny teori om grunnstoff­ene. Siden den gang har kjemikere systematis­ert stoffene i det periodiske systemet, og inntil nylig var eksperimen­ter med stoffene kjemikerne­s domene.

DENYS BONDAR

FYSIKER Hva om vi i stedet for å gjøre om et materiale til et annet kunne «lure» bly til å oppføre seg som gull?

Men nå holder fysikere på å endre spilleregl­ene. Det forklarer Denys Bondar, som er fysiker ved Tulane University i USA.

«I århundrer forsøkte alkymister forgjeves å forvandle bly til gull. Men hva hvis vi i stedet for å gjøre et materiale om til et annet kunne ’narre’ blyet til å oppføre seg som gull?» spør han.

Fysikerne «lurer» materialen­e ved å manipulere med elektroner og få dem til å flytte seg i takt, noe som saerlig skjer via tre metoder: strøm, lys og en spesiell måte å manipulere stoffers fysiske form på kalt twistronic­s.

Chris Leighton fra University of Minnesota er blant de nye utøverne av alkymi. Forskergru­ppen hans har spesialise­rt seg på hvordan strøm kan få stoffer til å forandre egenskaper. Forskerne skapte overskrift­er på slutten av fjoråret, da de eksperimen­terte med mineralet pyritt – også kjent som svovelkis eller narregull, fordi det ligner på gull, men er verdiløst i sammenlign­ing. Normalt er ikke narregull magnetisk, akkurat

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Fysikere bruker for eksempel laserlys til å manipulere materialer og trylle fram nye strømleden­de evner.
SHUTTERSTO­CK Fysikere bruker for eksempel laserlys til å manipulere materialer og trylle fram nye strømleden­de evner.
 ??  ??
 ??  ?? I 1669 trodde den tyske alkymisten Hennig Brand at han hadde isolert de vises stein fra urin. Det var ikke tilfellet, men metoden hans – destillasj­on – blir brukt av kjemikere den dag i dag.
I 1669 trodde den tyske alkymisten Hennig Brand at han hadde isolert de vises stein fra urin. Det var ikke tilfellet, men metoden hans – destillasj­on – blir brukt av kjemikere den dag i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway