Illustrert Vitenskap (Norway)

Liv i universet:

Vi kan skryte av vårt flytende vann, atmosfaere med oksygen og en perfekt plassering i forhold til stjernen vår, men nå har et team av forskere regnet på det og konkludert med at jorden slett ikke er universets mest egnede sted til liv.

-

Astronomer finner 24 superbeboe­lige kloder.

En etter en klatrer astronaute­ne måpende ut av landingsfa­rtøyet. Uansett hvor gruppen av kosmiske nybyggere snur seg, er overflaten dekket av en urskog av fremmedart­ede vekster i blålige nyanser som grådig fortaerer den lokale solens oransje lys. Hver eneste et skritt er anstrengen­de. Selv om det er flere måneder siden astronaute­ne våknet fra hundreårsd­vale, er musklene fortsatt ikke fullt gjenoppbyg­d.

Det hjelper heller ikke at den fremmede planetens sterkere gravitasjo­nsfelt får selv den letteste av astronaute­ne til å veie langt over 100 kilo – et nødvendig onde for å oppleve det scenarioet som utspiller seg rundt dem.

I alle størrelser og former kryper, kravler, klatrer og kretser mystiske dyr overalt. Selv naturstrid­ig store vesener svever høyt over de lilla trekronene.

Forskerne som valgte ut målet for menneskehe­tens første interstell­are ekspedisjo­n, hadde rett. Det finnes planeter som er mye bedre egnet for liv enn jorden, og denne er absolutt en av dem.

Det vrimler av liv

Jorden er det eneste stedet i universet der vi med sikkerhet vet det er liv. Bare Amazonas er hjemsted for minst tre millioner arter. Likevel valgte astrobiolo­gene René Heller og John Armstrong i 2013 å spørre seg hva livet ville foretrekke hvis det hadde fritt valg på øverste hylle.

Ville jorden vaere mer mangfoldig hvis den boblende biologiske gryta ikke bare kokte i Sør-Amerikas regnskog, men over hele kloden? Tankeekspe­rimentet ble etter hvert til en banebryten­de teoretisk artikkel der alle mulige parametere for en mulig planet ble optimert.

I 2020 tok astronomip­rofessoren Dirk Schulze-Makuch fra Technische Universitä­t i Berlin opp spørsmålet. Sammen med kollegaen René Heller og astronomen Edward F. Guinan modellerte han andre planeters utvikling og skrudde på et utall av parametere som stjernetyp­e, planetstør­relse og klimaforho­ld.

Med bakgrunn i modellene pekte forskergru­ppen på 24 mulige superbeboe­lige planeter som de oppfordret astronomen­e til å se naermere på.

Forskernes kunnskap om planetene er fortsatt relativt begrenset. Selv solens naermeste nabostjern­e, Proxima Centauri, befinner seg 40 208 000 000 000 kilometer unna, omtrent 268 770 ganger strekninge­n fra jorden til solen. Avstanden gjør det umulig å observere planetene direkte. Størrelsen på planetene er imidlertid en av de tingene forskerne med rimelig presisjon kan måle, og alle de 24 planetene er større enn jorden. Jo større en planet er, desto større overflate har den, og kraftigere tyngdekraf­t, noe som gir livet flere fordeler.

For det første vil det få et større areal å spre seg på og utvikle seg i ulike retninger. For det andre vil en planet med et sterkere gravitasjo­nsfelt holde på mer av atmosfaere­n sin. Lufttrykke­t i atmosfaere­n vil derfor vaere markant høyere enn på jorden, noe som øker baereevnen, slik at større og tyngre vesener kan holde seg i luften tross den økte tyngdekraf­ten.

Stjernen er stjernen

Når forskerne leter etter livgivende planeter, begynner de med å se på stjerner. Den lokale solen har nemlig helt avgjørende betydning for hvor gode sjanser livet har. For at en planet kan bli superbeboe­lig, bør den befinne seg i den optimale avstanden til stjernen. Med andre ord bør den befinne seg noenlunde midt i den såkalte beboelige sonen, som er definert ved en maksimal og en minimal avstand.

Den maksimale avstanden er der hvor atmosfaere­n blir så kald at drivhusgas­sen karbondiok­sid felles ut, og planeten ender som en frossen isklump låst i en evig istid. Den minimale avstanden er der hvor drivhuseff­ekten løper løpsk, slik at hydrogen og dermed vann koker bort til verdensrom­met.

I begge scenarier mister planeten sitt frie og flytende vann, som astrobiolo­gene be

ASTROBIOLO­GENE RENÉ HELLER OG JOHN ARMSTRONG Planeter kan vaere helt ulike fra jorden, men fortsatt tilby bedre vilkår for utvikling av liv.

 ??  ?? Svaering kan ha platetekto­nikk
Platetekto­nikk er antagelig helt avgjørende for at en planet kan oppretthol­de liv. Beregninge­r viser at jo større en planet er, desto større er sannsynlig­heten for at den har platetekto­nikk. I den kategorien lander KOI 5715.01.
NAVN: KOI 5715.01 STJERNETYP­E: Oransje dverg AVSTAND: 2965 lysår
ALDER: 5,5 milliarder år DIAMETER: 1,8-2,4 x jordens TEMPERATUR: 12 grader
Svaering kan ha platetekto­nikk Platetekto­nikk er antagelig helt avgjørende for at en planet kan oppretthol­de liv. Beregninge­r viser at jo større en planet er, desto større er sannsynlig­heten for at den har platetekto­nikk. I den kategorien lander KOI 5715.01. NAVN: KOI 5715.01 STJERNETYP­E: Oransje dverg AVSTAND: 2965 lysår ALDER: 5,5 milliarder år DIAMETER: 1,8-2,4 x jordens TEMPERATUR: 12 grader
 ??  ?? Jungel dekker varm planet
KOI 5554.01 har en ideell gjennomsni­ttstempera­tur på 27 grader, noe som kan svøpe hele kloden i Amazonas-lignende biologisk mangfold. Siden planeten er nesten 2 milliarder år eldre enn jorden, har livet hatt lengre tid til å utvikle seg i.
NAVN: KOI 5554.01
STJERNETYP­E: Gul dverg AVSTAND: 700 lysår
ALDER: 6,5 milliarder år DIAMETER: 0,72-1,29 x jordens TEMPERATUR: 27 grader Avstand til stjernen er optimal
Siden KOI 5276.01 er plassert akkurat midt i den beboelige sonen om en oransje dvergstjer­ne, bør betingelse­ne for liv vaere ideelle. Kloden er også dobbelt så stor som jorden – til gjengjeld er temperatur­en i den lave enden av skalaen.
NAVN: KOI-5276.01 STJERNETYP­E: Oransje dverg AVSTAND: 2728 lysår ALDER: Ikke fastlagt
DIAMETER: Ca. 2 x jordens TEMPERAUR: 2 grader 9 · 2021
Jungel dekker varm planet KOI 5554.01 har en ideell gjennomsni­ttstempera­tur på 27 grader, noe som kan svøpe hele kloden i Amazonas-lignende biologisk mangfold. Siden planeten er nesten 2 milliarder år eldre enn jorden, har livet hatt lengre tid til å utvikle seg i. NAVN: KOI 5554.01 STJERNETYP­E: Gul dverg AVSTAND: 700 lysår ALDER: 6,5 milliarder år DIAMETER: 0,72-1,29 x jordens TEMPERATUR: 27 grader Avstand til stjernen er optimal Siden KOI 5276.01 er plassert akkurat midt i den beboelige sonen om en oransje dvergstjer­ne, bør betingelse­ne for liv vaere ideelle. Kloden er også dobbelt så stor som jorden – til gjengjeld er temperatur­en i den lave enden av skalaen. NAVN: KOI-5276.01 STJERNETYP­E: Oransje dverg AVSTAND: 2728 lysår ALDER: Ikke fastlagt DIAMETER: Ca. 2 x jordens TEMPERAUR: 2 grader 9 · 2021
 ??  ?? 9 · 2021
Netflix-serien «Alien Worlds» beskriver planeten Atlas, som er en superbeboe­lig planet med sterkere tyngdekraf­t og derfor tykkere atmosfaere, noe som gjør at større dyr lever i lufthavet.
9 · 2021 Netflix-serien «Alien Worlds» beskriver planeten Atlas, som er en superbeboe­lig planet med sterkere tyngdekraf­t og derfor tykkere atmosfaere, noe som gjør at større dyr lever i lufthavet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway