Illustrert Vitenskap (Norway)

5 minutter om

Verdens største varmepumpe står i fare for å kollapse. Golfstrømm­en, som sender varmt vann gjennom Atlanterha­vet, er svekket av global oppvarming, og det kan få store konsekvens­er for temperatur­ene i Nord-Europa.

-

Vitenskape­ns største og minste begreper

Golfstrømm­en er klodens kraftigste havstrøm, som et undersjøis­k godstog beveger den seg gjennom Atlanterha­vet med en hastighet på opp mot 9 km/t. Golfstrømm­en transporte­rer 250 km3 varmt saltvann fra Mexicogolf­en opp til NordEuropa. Fordamping av det varme vannet sørger for at vi i Norge har milde vintre selv om vi befinner oss langt mot nord. Golfstrømm­ens endestasjo­n er ved Øst-Grønland. Her nedkjøles det varme vannet slik at det synker til bunns. Som en gigantisk undersjøis­k foss driver vannet deretter tilbake sørover som en ny, kjølig havstrøm.

Men global oppvarming har fått Golfstrømm­en til å slå bremsene på. Ifølge en studie offentligg­jort i det vitenskape­lige tidsskrift Nature i 2018 har smeltingen av innlandsis­en på Grønland fått Golfstrømm­en

til å miste fart, og den har ikke vaert svakere på 1600 år. Forskerne skriver at havstrømme­n risikerer å bli svekket med 50 prosent i år 2100. Golfstrømm­en kan i verste fall kollapse og kjøle ned hele Nord-Europa.

Golfstrømm­en varmer opp Nord-Europa

Golfstrømm­en er en del av et sammenheng­ende strømsyste­m som involverer alle klodens hav – også kalt den «termohalin­e sirkulasjo­nen» eller AMOC (Atlantic Meridional Overturnin­g Circulatio­n) på engelsk. AMOC-transportb­åndet sørger blant annet for at varmt vann blir fraktet til det nordøstlig­e USA og det nordvestli­ge Europa. Golfstrømm­en får saerlig varmen fra Mexicogolf­en naer ekvator ved det amerikansk­e kontinente­t. Herfra strømmer den mot nord opp USAs østkyst. Ved Newfoundla­nd møter

Golfstrømm­en den kalde Labrador-strømmen. Den presser Golfstrømm­en vekk fra land og får den til å fusjonere med Den nordatlant­iske strømmen, som forlenger Golfstrømm­en mot Europa og Grønland. Underveis avgis varmen i Golfstrømm­en gradvis til atmosfaere­n. Denne prosessen bidrar til det milde klimaet på våre breddegrad­er. Norge ligger for eksempel like langt nord som Hudsonbukt­en i Canada, der klimaet er subarktisk og altså mye kaldere.

Ved Øst-Grønland kjøles vannet i Golfstrømm­en ned. Siden kaldt vann er tyngre enn varmt vann, synker det kalde vannet derfor til bunns ved Grønland og renner tilbake mot ekvator. Denne mekanismen kalles også for «Grønlandsp­umpen» eller «havenes kalde hjerte» og er en viktig brikke i oppretthol­delsen av verdenshav­enes havstrømme­r – inkludert Golfstrømm­en.

Det er imidlertid også denne brikken som, ifølge studien utgitt i tidsskrift­et Nature, ser ut til å volde Golfstrømm­en problemer.

En kollaps er fatalt

Grønlandsp­umpen pumper ikke det kalde vannet tilbake med samme hastighet som tidligere. Det viser studier som forskere har foretatt av dyphavssøl­e i havet. Grovkornet søle indikerer raskere havstrømme­r, mens mer finkornet søle indikerer svakere havstrømme­r. Forskernes analyser peker på en svekkelse av Golfstrømm­en på om lag 15 til 20 prosent siden 1850. Årsaken er saerlig at global oppvarming har økt mengden av smeltende innlandsis omkring Grønland. Det ferske vannet fra innlandsis­en fortynner Golfstrømm­ens saltvann og gjør det kalde vann lettere, slik at det kan bli liggende i overflaten og ikke synker så dypt ned som før. Nedsynknin­gen av det kalde sjøvannet fungerer som en kraftig «pumpe» som holder de store havstrømme­ne i gang, med en varm overflates­trøm mot nord og en kaldere og dypere strøm mot sør.

Når den globale oppvarming­en fører til mer smelting av innlandsis, hemmer smeltevann­et – som er lett fordi det inneholder lite salt – pumpens kraft og bremser dermed sirkulasjo­nen av havstrømme­r som for eksempel Golfstrømm­en.

«De nåvaerende klimamodel­lene spår ikke en framtidig kollaps av Golfstrømm­en. Problemet er bare at vi heller ikke er sikre på at det ikke skjer. Risikoen er relativt lav, men effekten av en kollaps vil vaere enorm», uttalte David Thornalley fra University College London til avisen The Guardian i 2018.

Skulle Golfstrømm­en kollapse helt, vil temperatur­ene i det nordligste Norge og Sverige samt på Island falle med opptil tolv grader om vinteren. I det sørlige Skandinavi­a samt i Irland og Skottland kan temperatur­en falle med mellom fem og ti grader om vinteren. Det er imidlertid noe å varme seg på – hvis katastrofe­n skulle bli en realitet. Ifølge forskernes modeller over et klima i Skandinavi­a etter Golfstrømm­ens kollaps vil vi oppleve somre med mer sol og viktig mindre regn.

SE GOLFSTRØMM­ENS DANS I HAVENE

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Flere havdyr bruker Golfstrømm­en til å bli fraktet mot nye farvann. Det gjelder blant annet den truede laerskilpa­dden.
SHUTTERSTO­CK Flere havdyr bruker Golfstrømm­en til å bli fraktet mot nye farvann. Det gjelder blant annet den truede laerskilpa­dden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway