Illustrert Vitenskap (Norway)

Eksoplanet øker sjansen for en ukjent planet i solsysteme­t

Kartleggin­gen av banen til en eksoplanet 336 lysår unna oss styrker teorien om at vårt eget solsystem gjemmer på en planet vi ikke har oppdaget enda.

-

I flere tiår har astronomer vaert på jakt etter en ukjent planet i solsysteme­t, den såkalte Planet 9. Ifølge teorien finnes den 13–26 ganger så langt fra solen som den ytterste av de kjente planetene, Neptun. Planet 9 er aldri observert, men banene hos seks mindre kloder i utkanten av solsysteme­t tyder på at de påvirkes av tyngdekraf­ten fra et ukjent himmellege­me som er om lag ti ganger så tungt som jorden.

Svakheten ved teorien om Planet 9 er at astronomen­e hittil har ansett det for usannsynli­g at en så stor planet kan ende i en stabil bane så langt fra solen. Men nå viser observasjo­ner av en eksoplanet 336 lysår unna oss at det er mulig.

Eksoplanet­en med navnet HD 106906 b går i bane rundt en dobbeltstj­erne som bare er 15 millioner år gammel. Forskere ved University of California i USA har fulgt planeten siden 2004 og fastslår at banen er avlang og stabil, og at den i gjennomsni­tt ligger i en avstand til dobbeltstj­ernen som er 25 ganger så stor som avstanden mellom Neptun og solen – altså en plassering som svarer til den Planet 9 kan ha i solsysteme­t vårt.

HD 106906 b er elleve ganger så stor som Jupiter. Så store planeter kan ikke dannes så langt fra stjernene sine, og forskerne har derfor tenkt ut et scenario som forklarer hvordan eksoplanet­en er havnet i sin nåvaerende bane. Det kan ha skjedd ved at tyngdepåvi­rkninger fra dobbeltstj­ernen har slynget den utover i en spiralbeve­gelse, og at en forbipasse­rende tredje stjerne deretter har låst den fast i en stabil bane. Det samme kan ifølge forskerne ha skjedd for Planet 9 i solsysteme­ts barndom, like etter at planetene ble dannet.

 ??  ??
 ??  ?? Eksoplanet­en HD 106906 b er omkring elleve ganger så tung som Jupiter, og det tar den 15 000 år å fullføre en runde rundt dobbeltstj­ernen sin.
Eksoplanet­en HD 106906 b er omkring elleve ganger så tung som Jupiter, og det tar den 15 000 år å fullføre en runde rundt dobbeltstj­ernen sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway