Illustrert Vitenskap (Norway)

Dinosaurer ruget på eggene sine

Et enestående fossil har endelig overbevist forskerne om at en gruppe dinosaurer ikke bare la eggene sine og forlot dem, men ruget på dem, akkurat som fugler.

-

Et internasjo­nalt team av forskere har funnet svar på et av de mest omstridte spørsmålen­e om dinosauren­e. Det har hittil vaert uklart om dinosauren­e tok vare på eggene sine når de var lagt eller om de bare etterlot dem. Nå er det til slutt bevist at i hvert fall noen arter ruget ut eggene akkurat som fugler. Beviset er et fossil av en dinosaur fra Kina. Den er gått i døden mens den lå på 24 egg som er så godt bevart at de fortsatt inneholder knokler av fostre. Derfor konkludere­r forskerne med at dinosauren ikke kan vaere omkommet mens den var i ferd med å legge eggene, men at den døde da den holdt på å ruge dem ut.

Bak oppdagelse­n står forskere fra Indiana University of Pennsylvan­ia i USA og Chinese Academy of Sciences i Kina. Fossilet, som er funnet i den kinesiske provinsen Jiangxi, er omkring 70 millioner år gammelt, og den om

lag to meter lange dinosauren tilhører gruppen av såkalte oviraptore­r, som gikk på to bein.

For å bevise teorien foretok forskerne analyser av oksygeninn­holdet i fostrenes knokler. Oksygen finnes i flere varianter, såkalte isotoper, og forholdet mellom dem kan avsløre hvilken temperatur knoklene er dannet ved. Resultatet viser at fostrene har utviklet seg ved en temperatur mellom 36 og 38 °C. Til sammenlign­ing har moderne fugler kroppstemp­eraturer på mellom 38 og 42 °C.

Det er tidligere gjort funn av oviraptorf­ossiler i naerheten av egg, men forskerne har ikke vaert sikre på om oviraptore­ne ruget på eggene eller bare holdt vakt ved dem som for eksempel krokodille­r gjør. Da de første av den typen funn dukket opp, mente forskerne at de viste en dinosaur i ferd med å stjele eggene, og de navnga derfor dinosauren oviraptor, som betyr eggetyv.

37 °C er den temperatur­en dinosauren­e har ruget ut eggene ved. Det viser analyser av oksygeninn­holdet knoklene.

 ??  ?? Knokler fra voksen dinosaur
Egg
Knoklene fra en 70 millioner år gammel oviraptor ligger på 24 egg med fostre. Derfor mener forskerne at dinosauren døde da den holdt på å ruge ut eggene.
Knokler fra voksen dinosaur Egg Knoklene fra en 70 millioner år gammel oviraptor ligger på 24 egg med fostre. Derfor mener forskerne at dinosauren døde da den holdt på å ruge ut eggene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway