Illustrert Vitenskap (Norway)

Baviankran­ium viser vei til egypternes eventyrlan­d

Nye studier av bavianknok­ler løser gåten om hvor de gamle egypterne hentede sine mest kostbare handelsvar­er fra.

-

I mer enn 150 år har arkeologer vaert på jakt etter et sagnomsust land som de gamle egypterne sto i naer forbindels­e med. Landet med navnet Punt er omtalt i inskripsjo­ner som er opptil 4500 år gamle, og forskerne vet at egypterne handlet flittig med det i minst 1200 år. Punt forsynte Egypt med luksusvare­r som gull, myrra, røkelse, ibenholt og elfenben, men også med ville og eksotiske dyr som ikke levde naturlig i Egypt.

På tross av utførlige opptegnels­er over varene fra Punt har det hittil vaert umulig for forskerne å fastslå akkurat hvor landet lå. Ulike teorier har plassert det i Øst-Afrika, ved Den arabiske halvøy eller så langt unna som det nåvaerende Sri Lanka.

Blant de ville dyrene egypterne importerte fra Punt, var bavianer, som ble temmet og brukt som kjaeledyr eller trent til å fungere som tjenere. Det ga forskere fra Dartmouth College i USA ideen om å lokalisere Punt ved å undersøke bavianknok­ler som er tatt ut fra egyptiske mumier.

Ved British Museum i London fant forskerne et 3300 år gammelt kranium som er hentet fra den egyptiske byen Theben. For å avdekke bavianens opprinnels­e analyserte forskerne tennenes innhold av grunnstoff­ene oksygen og strontium. Begge stoffer finnes i flere utgaver, såkalte isotoper, og forholdet mellom isotopene i tannemalje­n er en slags geografisk fingeravtr­ykk som kan vise hvor bavianen opprinneli­g stammer fra. Forskerne sammenlign­et resultatet med isotopforh­oldet i tenner hos 155 bavianer fra 77 ulike steder på tvers av Afrika.

Konklusjon­en er at apen er født i et område på Afrikas Horn, så med all sannsynlig­het er det her det sagnomsust­e Punt har ligget.

 ??  ?? AFRIKA
Det egyptiske riket 1500 år f.Kr.
Punt
AFRIKA Det egyptiske riket 1500 år f.Kr. Punt
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway