Illustrert Vitenskap (Norway)

Lysbølger avslører planeter

-

Normalt blir planeter i bane rundt fremmede stjerner oppdaget ved at de forårsaker et fall i lysstyrken når de beveger seg inn foran stjernen sett fra jorden. Men med en ny tyngdekraf­tbasert teknikk som kalles radialhast­ighetsmeto­den, kan også andre planeter oppdages.

Stjernen slingrer

Radialhast­ighetsmeto­den

1 ser på den ørlille roterende bevegelsen en stjerne utsettes for når en planet går i bane rundt den. Bevegelsen påvirker bølgelengd­ene i stjernens lys.

Stjerne på vei vekk lyser rødt

Når stjernen beveger seg vekk 2 fra jorden i den lille roterende bevegelsen, blir bølgelengd­ene i lyset strukket ut. De lengre bølgelengd­ene innebaerer at lyset fra stjernen blir mer rødlig.

Stjerne lyser blått på vei mot

Beveger stjernen seg mot

3 jorden i den lille roterende bevegelsen, blir bølgelengd­ene i lyset komprimert. De kortere bølgelengd­ene innebaerer at lyset fra stjernen blir mer blålig.

trakter som sentralt for liv. I det henseendet er jorden faktisk ikke optimalt plassert, for den ligger veldig tett på den indre grensen i forhold til solen. Faktisk ville en bane med bare en prosent mindre diameter antagelig ha resultert i at jorden hadde endt opp som Venus, som nettopp er preget av galopperen­de drivhuseff­ekt.

I tillegg til avstanden er også selve stjernen slett ikke optimal i jordens tilfelle. Solen er en dvergstjer­ne av G-typen, og forskerne mener at levetiden er for kort til at planeter rundt den kan rekke å utvikle seg til å vaere superbeboe­lige.

Fra en type G-stjerne fødes – i en kosmisk sky av gass – til den kollapser og i dødskrampe­r sluker de innerste planetene, går det bare ti milliarder år. Reelt sett er det bare halvparten av den tiden det kan vaere avansert, flercellet og landlevend­e liv på planetene rundt stjernen. Solen er for eksempel beregnet til å leve enda fem milliarder år, og den stadig kraftigere strålingen vil antagelig gjøre jorden ubeboelig for liv allerede om én milliard år.

Stråling steker DNA

Fem eller seks milliarder år er det livet har til å utvikle seg på jorden. Det kan høres mye ut, men det vil i de fleste tilfeller neppe vaere nok. Det understrek­et de to fysikerne Robert A. Rohde og Richard A. Muller i 2005 i tidsskrift­et Nature. Rohde og Muller samlet alle tilgjengel­ige paleontolo­giske data og forsøkte å fastslå antallet dyreslekte­r på kloden i løpet av de geologiske tidsaldren­e. Og konklusjon­en var klar.

Siden det komplekse, flercelled­e livet oppsto for omtrent 700 millioner år siden, har det biologiske mangfoldet eksplodert, bare avbrutt av korte episoder med masseutryd­delse. Faktisk er biologisk mangfold i dag det doble av nivået på slutten av kritttiden for 66 millioner år siden, da en meteor utryddet dinosauren­e.

Med andre ord er økosysteme­ne fortsatt under utvikling og vil antagelig vaere det

 ??  ??
 ??  ?? Very Large Telescope i Chile kan indirekte observere en fremmed planet ved å analysere lyset fra stjernen den går i bane rundt.
Very Large Telescope i Chile kan indirekte observere en fremmed planet ved å analysere lyset fra stjernen den går i bane rundt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway