Illustrert Vitenskap (Norway)

Astronomen­e bygger den perfekte planeten

Forskerne har analysert alt det vi vet om livet og hvordan det er knyttet til forholdene på jorden. Resultatet er oppskrifte­n på den optimale livgivende kloden.

-

Små stjerner sikrer langt liv

Den perfekte planeten går i bane 1

rundt en oransje dvergstjer­ne, ettersom den lever fire ganger så lenge som solen og har ganske lite farlig stråling. Den økte levetiden gir planeten mer tid til å utvikle seg.

Plassering gir flytende vann

Mottar en planet for mye energi fra 2

stjernen, fordamper vannet, og mottar den for lite, fryser det til is. Planeten må derfor ligge midt i den såkalte beboelige sonen, der vann er flytende.

Dype bevegelser styrer klimaet

En planet er først levende når den har 3 platetekto­nikk, som stammer fra langsomme flytbevege­lser i den såkalte mantelen. Platetekto­nikken skaper land og hav og stabiliser­er klimaet over millioner av år.

Kjernen sikrer det ytre skjoldet

En stor, jernholdig kjerne sørger for et

4 magnetfelt som danner et beskyttend­e skall rundt planeten og beskytter livet mot farlig partikkels­tråling. Den perfekte planeten skal dessuten helst ha 50 prosent mer masse enn jorden.

Måne stabiliser­er kretsløpet

En stor måne stabiliser­er superplane­tens 7 aksehelnin­g i forhold til stjernen og dermed klimaet. Månen skaper også et tidevann maken til det som på jorden hjalp livet i havet med å omstille seg til å leve på land.

Varme og oksygen øker antallet dyr

På den perfekte planeten er atmosfaere­n 6 fem grader varmere enn på jorden, slik at regnskog med høyt biologisk mangfold kan dekke store deler av planeten. Hvis livet for alvor skal blomstre, bør atmosfaere­n inneholde 30 prosent oksygen, mens jorden har 21 prosent.

Kyster blåser liv i artene

Den største artsrikdom­men i havet 5

finnes på grunt vann, så selv om en ren havplanet i teorien kan utvikle liv, blir det neppe så avansert som på en planet med landområde­r. En superbeboe­lig planet har derfor massevis av kystsoner.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway