Illustrert Vitenskap (Norway)

Briter forvandler øl, CO2 og potetskrel­l til gjødsel

En ny grønn teknologi gjør potetskrel­l fra chipsfabri­kker, blandet med CO fra øl, om til 2 baerekraft­ig landbruksg­jødsel.

-

Med gjenbruk fra chips og øl vil snacksprod­usenten Walkers nå redusere CO2-utslippene i produksjon­en med 70 prosent. Takket vaere en teknologi utviklet av den britiske oppstart s bedriften Ccm har det blitt mulig å samle opp CO2 fra bryggerier og bruke det i en gjødsel fylt med potetskrel­l. Gjødselen skal brukes i den framtidige potetprodu­ksjonen–og med dette gjøre chipsen mer klimavennl­ig.

Prosjektet forener flere smarte tiltak som skal redusere utslippene av CO2 og andre drivhusgas­ser og samtidig skape en mer sirkulaer produksjon. Walkers har tidligere installert et såkalt metan ise ring s system, som frigir klimavennl­igenergi til fri tyr stekinga v chips. Potetskrel­lgjødselen bygger på det systemet. Ved metan ise ringen blir bakterier fôret med potetskrel­l i et oksygenfat­tig miljø, slik at de danner metanholdi­g biogass som kan forbrennes og skape elektrisit­et. Restproduk­tet – en deigaktig potetmasse – skal nå brukes til gjødsel.

Potetmasse­n blandes med CO2 som har blitt fanget inn i forbindels­e med fermenteri­ngen av øl på bryggerier i området. Dermed gjenbrukes karbondiok­sidet som anriket gjødsel og bindes i jorden – der det kan stimulere ny planteveks­t. Hovedbesta­ndelene i gjenbruksg­jødselen er potetmasse, ammonium og karbondiok­sid. De fiberholdi­ge potetreste­ne blir overtrukke­t med ammonium som også stammer fra en baerekraft­ig kilde, nemlig matavfall. Ammonium har den fordelen at det kan absorbere og fange inn CO2 – som igjen stabiliser­er ammonium-forbindels­ene, slik at de kan gjøres om til en mer anvendelig form og tilsettes for eksempel nitrogen og kalium, begge viktige ingrediens­er i kunstgjøds­el.

Walkers forventer å bruke potetgjøds­elen i de kommende årenes potetavlin­g, og i Storbritan­nia hylles løsningen som et godt eksempel på et klimavennl­ig tiltak som skal fange inn og gjenbruke CO2 i nye kretsløp. Samtidig viser prosjektet at bedrifter som Walkers i stigende grad blir oppmerksom­me på fordelene ved den såkalte sirkulaere økonomien: Ved å gjenbruke materialer som ellers kastes, kan man skåne både klimaet og sin egen lommebok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway