Illustrert Vitenskap (Norway)

Vinduer av søppel høster mer energi fra solen

-

De fanger inn det lyset tradisjone­lle solceller går glipp av. De virker når det er overskyet. Og de kan gjøre om husene våre til gigantiske solpaneler. Alt sammen takket vaere en ung filippinsk oppfinner.

Carvey Maigue, en student fra Mapúa University på Filippinen­e, har funnet opp en ny type materiale delvis laget av matavfall – som kan brukes i effektive solcellesy­stemer. Håpet er at man ved for eksempel å bruke oppfinnels­en i vinduer på høyhus vil kunne produsere store mengder baerekraft­ig energi med plantenes hjelp.

Maigue har blitt belønnet med The James Dyson Award 2020 innen baerekraft for oppfinnels­en sin, som er inspirert av polarlys – av dette navnet AuREUS, som spiller på polarlyset­s latinske betegnelse «Aurora». Polarlys – inkludert nordlys – oppstår når partikler med elektrisk ladning blir skutt ut fra solen i såkalte solutbrudd. Når partiklene rammer jordens nord- eller sørpol, vil elektroner i atmosfaere­n bli tilført ekstra energi. Den høyere energitils­tanden i elektronen­e kommer deretter til uttrykk i et synlig, glødende lys.

Det bøyelige, baerekraft­ige materialet produseres av en harpikslig­nende plast som tilsettes fruktfarge utvunnet fra kasserte matvarer. Fruktfarge­n inneholder partikler som kan absorbere solens usynlige UVlys og omforme det til synlig lys. Det synlige lyset kan senere reflektere­s mot solceller, som deretter kan generere strøm. Ikke nok med at AuREUS bruker kassert frukt og grønt: Oppfinnels­en fanger altså også opp det usynlige «søppellyse­t» fra solen, som vanlige solceller ikke kan utnytte. Selv når solen ikke skinner, vil UV-lys bli reflektert fra fortau og bygninger – og det lyset kan AuREUS nå fange opp og forvandle til strøm. Carvey Maigue framhever selv at AuREUS-solcellepa­neler på den måten ikke trenger å vaere vendt mot solen, slik vanlige solcellepa­neler må vaere i dag.

Planen er at AuREUS-materialet skal brukes som vinduer i for eksempel høyhus og på den måten gjøre om dem til gigantiske vertikale solpaneler. Ved å plassere solceller i en ramme rundt AuREUS-vinduene vil UV-lyset fra solen reflektere­s på solcellene og derfra bli forvandlet til strøm. Innovasjon­en trenger imidlertid ikke stoppe der. Siden det nye materialet er relativt fleksibelt, håper Carvey Maigue å inkorporer­e oppfinnels­en andre steder, for eksempel biler og klaer.

HØR HVORDAN Carvey Maigue fikk ideen på en overskyet regnvaersd­ag. Se videoen på: Illvit.no/matavfallv­induer

 ??  ?? Et nytt materiale laget av matavfall skal i fremtiden brukes i solcellesy­stemer installert i vinduer.
Et nytt materiale laget av matavfall skal i fremtiden brukes i solcellesy­stemer installert i vinduer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway