Illustrert Vitenskap (Norway)

Appelsinsk­all gjenbruker metaller fra batterier

-

Verdifulle metaller fra mobilbatte­rier er ekstremt CO2-krevende å gjenbruke. Men nå har kjemikere funnet opp en ny og baerekraft­ig metode som kan høste 90 prosent av metallene – med en kjøkkenble­nder og appelsinsk­all.

Forskere fra Nanyan Technologi­cal University i Singapore har oppdaget hvordan man bruker søppel, i form av appelsinsk­all, i en kjemisk prosess som kan utvinne verdifulle metaller fra brukte litium-ion-batterier.

Litium-ion-batterier – som sitter i alt fra smarttelef­oner til elektriske biler – mister sin kapasitet over tid fordi det dannes bitte små nanokrysta­ller i batteriet, som hindrer ionenes bevegelser. Når kapasitete­n faller for mye, blir batteriet ubrukelig. Men batteriet består fortsatt av verdifulle metaller som litium, kobolt, nikkel og mangan, og det utgjør både et miljøprobl­em og et økonomisk problem hvis de ikke gjenbrukes effektivt. I dag skjer gjenbruken ofte ved at de brukte batteriene varmes opp til 500 grader, slik at metallene smelter og kan samles opp. Den prosessen er dessverre både energikrev­ende og forurensen­de fordi det dannes giftige gasser ved de høye temperatur­ene. Den nye metoden fra Singapore bygger på en spesiell form for metallutvi­nning som heter hydrometal­lurgi, der man bruker kjemikalie­r i stedet for varme til å løse opp metallhold­ige mineraler, slik at metallione­ne lettere kan konsentrer­es og utvinnes.

Først blir de brukte litium-ion-batteriene makulert og tørket, før de kjøres gjennom en vanlig kjøkkenble­nder og senere siktes. Forskerne står tilbake med et fint, svart pulver som består av blant annet kobolt, litium, nikkel, mangan, aluminium og kobber. Forskerne tørker deretter appelsinsk­all ved lav temperatur i tre dager og pulveriser­er dem før de tilsettes en sitronsyre­holdig vaeske. Når det metallhold­ige svarte batteripul­veret blandes med den syrlige appelsinsk­allsvaeske­n, oppløses partiklene i pulveret, og det dannes metallione­r i vaesken som kan samles inn til gjenbruk – for eksempel gjennom elektrolys­e, der metallione­ne konsentrer­es på en elektrode.

Forskerne klarte å samle inn opp mot 90 prosent av de verdifulle metallene fra det svarte pulveret, og de kunne faktisk gjenbruke dem til nye batterier med samme kapasitet som de batteriene som er på markedet i dag.

KLIKK DEG klokere på batteriers framtid og se hvilke som har størst potensial, på: Illvit.no/gjenbruksb­atterier

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway