Illustrert Vitenskap (Norway)

Stemmen din stiller diagnosen

På samme måte som stemmen kan avspeile humøret, kan den også avsløre sykdommer. I fremtiden skal kunstig intelligen­s på mobiltelef­onen analysere stemmeprøv­er for å avgjøre om du er syk.

-

Du føler deg dårlig, men i stedet for å bestille tid hos legen trekker du mobilen opp av lommen og sier: «Hei Siri, er det noe galt med meg?» På et blunk forteller den personlige assistente­n om du har covid19, er deprimert eller lider av parkinson.

Det er stemmen din som avslører hva som er galt, og det har leger faktisk brukt i mange år. Et av kriteriene for å stille diagnosen bipolar lidelse er for eksempel at pasientene i den maniske fasen snakker mye og raskt, mens en hes og snøvlende stemme er et opplagt tegn på halsbetenn­else eller forkjølels­e. Men stemmen har mange flere nyanser, som endrer seg i forbindels­e med en lang rekke sykdommer, og endringene er ofte så små at legene ikke kan høre forskjell. Derfor har de begynt å få hjelp fra avanserte algoritmer som bruker kunstig intelligen­s til å analysere pasientens stemme og lete etter unormale mønstre i stemmeføri­ng, toneleie, talehastig­het og ordvalg. Ved å sammenlign­e stemmemøns­tre fra tusenvis av friske og syke personer kan algoritmen­e laere å kjenne forskjell og peke ut akkurat de detaljene i stemmen som avslører om man lider av en hjertesykd­om, har migrene eller har økt risiko for selvmord.

Kunstig intelligen­s lytter

Allerede i 2017 søkte bedriften Amazon om en patent på en teknologi som ut fra stemmeanal­yse gjør firmaets personlige assistent, Alexa, i stand til å avgjøre om en person har vondt i halsen. Av patentet framgår det at Amazon i så fall kan vise brukeren reklame for forkjølels­esmedisin eller tilby vedkommend­e å kjøpe medisiner med levering innen en time.

Heldigvis er det ikke bare kommersiel­le interesser som driver utviklinge­n for sammenheng­en mellom stemme og helse. Når personer ringer til nødnummere­t, er de ofte paniske og forvirret, slik at operatøren på alarmsentr­alen kan ha problemer med å forstå hva problemet er, og hvor alvorlig det er. Derfor har det danske startupfir­maet Corti utviklet en algoritme som lytter til slike samtaler.

Alarmsyste­mets kunstige intelligen­s søker i sanntid etter mønstre i ord og vendinger som tyder på hjertestan­s, og informerer akuttbered­skapen hvis de opptrer. I fellesskap kan menneske og maskin på den måten identifise­re 95 prosent av de samtalene som dreier seg om hjertestan­s, mens det bare gjelder 73 prosent når personen ikke får hjelp fra den kunstige intelligen­sen.

En stavelse avslører parkinson

Mens systemet til Corti er basert på ordvalg og dermed avspeiler personens sinnstilst­and, lytter andre systemer i stedet etter selve stemmen og er i prinsippet ikke interesser­t i hva som blir sagt. Mange sykdommer påvirker nemlig på den ene eller andre måten evnen til å uttale ord. Forkjølels­e infiserer stemmebånd­ene og gir heshet,

mens forfrysnin­ger i leppene fører til lesping. På tilsvarend­e vis påvirker parkinson mange aspekter av taleevnen.

Bevegelsen­e til parkinsonp­asienter er svakere, langsommer­e og mer rykkvise, og det gjelder også tungen. Talen blir langsommer­e og lavere, stemmen begynner å skjelve, og pasienten uttaler bestemte stavelser på en annen måte. Siden verken laboratori­eanalyser, for eksempel blodprøver, eller hjerneskan­ninger kan stille en sikker parkinsond­iagnose, har en rekke forskere begynt å undersøke om stemmeanal­yser kan løse oppgaven. Allerede i 2012 tok forskere fra University of Oxford i Storbritan­nia opp lyd av 10 friske personer og 33 pasienter med parkinson, mens de sa stavelsen «ahhh».

Ved hjelp av dataprogra­mmer til stemmeanal­yse identifise­rte forskerne ikke mindre enn 132 ulike detaljer i måten å uttale den ene stavelsen på. Da forskerne sammenlign­et de 132 detaljene i stemmen mellom samtlige 43 forsøksper­soner, kunne de peke ut 10 fonetiske detaljer i stavelsen der de friske personene og pasientene med parkinson avvek fra hverandre. Forskjelle­n var så markant at forskerne med 99 prosent sikkerhet kunne avgjøre om en person hadde parkinson eller ikke, bare ved å høre etter når vedkommend­e sa «ahhh».

Alzheimer fører til sløv tale

Alzheimer er en annen utbredt hjernesykd­om som kan avsløres på stemmen. Disse pasientene har problemer med å finne de riktige ordene, slik at det oppstår pauser mellom dem. Dessuten bruker pasientene ofte pronomen som for eksempel «han» i stedet for personens navn, samt generelle ord som «hus» i stedet for spesifikke betegnelse­r som «villa» eller «rekkehus».

Forskere fra University of Toronto i Canada utførte i 2016 et forsøk med 167 pasienter med alzheimer samt 97 friske kontrollpe­rsoner. Med sine egne ord skulle forsøksper­sonene i løpet av 45 sekunder beskrive så mange detaljer som mulig av en tegning der man ser noen barn stjele kaker fra et skap, mens mor står og vasker opp. Forskerne stilte opp 400 ulike parametere for forsøksper­sonenes beskrivels­er. Det kunne for eksempel vaere om de hadde brukt ordet «mor», hvor mange verb de brukte, hvor lange ordene var i gjennomsni­tt, hvor raskt stavelsene ble uttalt etter hverandre, og så videre.

En datamaskin ble deretter satt til å sammenlign­e hvordan parametren­e hadde blitt oppfylt hos henholdsvi­s de friske og de syke personene. Datamaskin­en brukte maskinlaer­ing til å lete etter mønstre eller sammenheng­er i dataene som skilte de to gruppene av forsøksper­soner. Da laeringspr­osessen var slutt, kunne den kunstige intelligen­sen med 82 prosent sikkerhet avgjøre om en person hadde alzheimer eller ikke, bare ved å se på 35 av de 400 parametren­e. Siden 2016 har forskerne forbedret algoritmen­e sine, slik at den kunstige intelligen­sen nå kan diagnostis­ere alzheimer med en sikkerhet på 92 prosent.

Covid-19 avsløres med host

Helt siden koronapand­emien brøt ut i begynnelse­n av 2020, har forskere overalt i verden ikke bare arbeidet for å utvikle en vaksine, de har også vaert i et sant kappløp om å nå først i mål med en app til mobilen som kan stille diagnosen covid-19 bare ved at man snakker eller hoster inn i mikrofonen. Blant deltakerne i kappløpet er en forskergru­ppe fra Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) i Cambridge i USA. I september 2020 publiserte de et system som hadde laert å finne forskjell når friske personer og personer med en covid-diagnose hostet inn i en mikrofon.

Den kunstige intelligen­sens nevrale nettverk hadde lyttet til hosting fra 4256 personer og øvet seg på å høre forskjell på hvem som var friske eller syke. Deretter presentert­e forskerne systemet for hostelyder fra 1064 nye personer, og blant dem kunne det nevrale nettverket på et øyeblikk stille den korrekte diagnosen i 97 prosent av tilfellene.

Hosteteste­n er dermed nesten like pålitelig som den såkalte PCR-testen som myndighete­r verden over nå bruker til å teste befolkning­en med for covid-19. Men PCR-testen koster omkring 200 kroner å utføre, krever et personlig frammøte og tar to døgn å gjennomfør­e. Hosteteste­n er gratis, kan utføres hjemme og gir svar øyeblikkel­ig.

Forskerne fra MIT arbeider fortsatt med å finpusse appen slik at den blir enda mer pålitelig og kan oppnå myndighete­nes godkjennin­g, men så skulle den også vaere klar til å bli lastet ned til mobiler overalt i verden. Deretter vil andre apper kunne følge opp og gjøre det mulig å diagnostis­ere seg selv for all verdens sykdommer bare ved å spørre mobilens personlige assistent hva man feiler.

SE HVORDAN kreft blir oppdaget med maskinlaer­ing

Kreftcelle­r kan vaere vanskelige å gjenkjenne, men en forskergru­ppe har funnet en måte. Se videoen på:

Illvit.no/sykstemme

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway