Illustrert Vitenskap (Norway)

Hva er stivkrampe?

-

Både barn og voksne blir vaksinert mot den fryktede stivkrampe­n, som kan ødelegge knokler og vaere livstruend­e. Men hva er egentlig stivkrampe?

Stivkrampe skyldes infeksjon med bakterien Clostridiu­m tetani. Tilstanden har derfor fått den medisinske betegnelse­n tetanus, som også er sykdommens engelske navn.

Clostridiu­m tetani avgir en gift, et såkalt toksin, kalt tetanospas­min. Giften forstyrrer sentralner­vesystemet, som sender impulser til musklene, noe som forårsaker kramper. Krampene kan vaere så voldsomme at det fører til beinbrudd, og pusten går i stå.

Clostridiu­m tetani finnes saerlig i dyrs avføring og i jord og skitt. Den opptil 2,5 mikrometer lange bakterien lever uten oksygen – den er såkalt anaerob – og derfor skjer infeksjone­r ofte gjennom dype sår med et oksygenfri­tt miljø. Stivkrampe smitter ikke fra person til person.

I den vestlige verden er stivkrampe sjelden, saerlig fordi omfattende vaksinasjo­nsprogramm­er ble satt i gang fra 1940-tallet av.

I den tredje verden rammer sykdommen imidlertid fortsatt hvert år hundretuse­nvis av mennesker med et femsifret antall dødsfall til følge, saerlig blant spedbarn.

Stivkrampe forebygges ved vaksinasjo­n. Hos voksne bør den friskes opp med en ny dose hvert tiende år. Spedbarn og barn bør vaksineres oftere, typisk tre ganger i det første leveåret og deretter i femårsalde­ren.

Sykdommen blir slått ned med antibiotik­a og krever normalt innleggels­e på en intensivav­deling.

 ??  ?? Stivkrampe forårsakes av en bakterie som for eksempel kommer inn i kroppen via dype sår.
Stivkrampe forårsakes av en bakterie som for eksempel kommer inn i kroppen via dype sår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway