Illustrert Vitenskap (Norway)

Eldes lys hud raskere enn mørk?

Det kan se ut som om mennesker med mørk hud ikke eldes i samme grad som de med lys hud. Er det noe i det?

-

Lys hud eldes raskere enn mørk hud, og det har saerlig med pigmentet melanin å gjøre. Melanin er med på å gi huden farge. Mennesker med lys hud produserer en begrenset mengde melanin, mens mennesker med mørk hud produserer mer melanin. Samtidig er melaninen av en tykkere og mørkere type som kalles eumelanin. Melaninen beskytter ved å absorbere solens stråler og gjøre strålingen om til harmløs varme.

Melanin-mengden i huden svarer faktisk til ulike styrker av solkrem. Mørk hud hos mennesker av afrikansk avstamming yter generelt den samme beskyttels­en som en solkrem med opp til faktor 13.

Til sammenlign­ing er den gjennomsni­ttlige hvite europeeren bare beskyttet med opp til en faktor tre. Mørk hud beskytter

også bedre mot hudkreft enn lys hud – hudkreft forekommer ti ganger oftere hos hvite enn hos svarte mennesker.

En studie fra 2014 utført av cellebiolo­gen Mel Greaves viste at albinoer i afrikanske land blir mye hardere rammet av hudkreft enn sine landsmenn med mørkere hud. Greaves mener på den bakgrunnen at hudkreft har påvirket evolusjons­prosessen, som har ført til utviklinge­n av mørk hud.

Teorien er at den gangen de tidlige menneskene for om lag 2 millioner år siden begynte å miste kroppsbehå­ringen, var mennesker med mørkere hud favorisert i det naturlige utvalget.

Hudfargen er ikke det eneste som avgjør når de første rynkene kommer til syne. Både gener og livsstil spiller en avgjørende rolle for hudens aldring.

 ??  ?? Mørk hud eldes langsommer­e enn lys hud fordi den har mer som det solbeskytt­ende stoffet melanin.
Mørk hud eldes langsommer­e enn lys hud fordi den har mer som det solbeskytt­ende stoffet melanin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway