Illustrert Vitenskap (Norway)

Kan thallium drepe?

I James Bond-filmen «Spectre» blir skurken, mr. White, forgiftet med thallium, som gjør ham så syk at han til slutt begår selvmord. Men er stoffet virkelig så farlig?

-

Thallium er et metallisk, grått og mykt grunnstoff­som blir tatt opp gjennom huden, pustes inn via luften eller inntas sammen med matvarer. Hvis ikke forgiftnin­gen blir oppdaget i tide, slik at en motgift kan stoppe virkningen, er giftstoffe­t dødelig.

Thallium «sniker» seg inn i kroppen fordi stoffets oppbygning minner om kalium. Cellene i kroppen kan ikke alltid skille mellom de to og tar derfor opp giftstoffe­t i den tro at det er det nyttige mineralet kalium, som blant annet er gunstig for blodtrykke­t og vaeskebala­nsen.

I cellene forstyrrer thallium blant annet proteiner og viktige biokjemisk­e reaksjoner. De første symptomene er relativt milde og viser seg etter to døgn, i form av blant annet kvalme og diaré.

Thallium forårsaker imidlertid også skader på nervesyste­met etter noen dager, slik at offeret får smerter, kramper, følelseslø­shet, psykoser og hukommelse­stap. På grunn av nerveskade­ne har ofre fortalt om en følelse av å gå rundt på rødglødend­e kull. To til tre uker senere faller håret av, og en uke etter det igjen kan hjertet svikte.

Den dødelige dosen av thallium er omkring ett gram. Thalliums langsomme virkning gjør det relativt lett for en gjerningsm­ann å kamuflere udåden sin, og derfor har stoffet også vaert utbredt som mordvåpen. For eksempel ble den framtreden­de antikoloni­alisten i Kamerun, Félix-Roland Moumié, drept med thallium av en person med tilknytnin­g til den franske etterretni­ngstjenest­en i 1960.

Motgift mot thallium gis i form av det jernholdig­e fargestoff­et berlinerbl­ått, som i daglige og rikelige mengder absorberer thallium og skyller det ut av kroppen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway