Illustrert Vitenskap (Norway)

Cellehår påvirker aldringen

Naerbilder av organene til unge og gamle mus har avslørt hvordan små strukturer kan spille en viktig rolle for kroppens aldring.

-

Befolkning­en blir eldre og eldre. De siste to tiårene har den gjennomsni­ttlige levealdere­n i verden økt med mer enn seks år. Men selv om vi har blitt flinkere til å utsette det aller siste hjerteslag­et, strever vi fortsatt med å forebygge alle sykdommene som kan følge med et langt liv.

Nå kan en gruppe tyske forskere ha gjort en viktig oppdagelse om en av kroppens minste bestanddel­er, som kan spille en større rolle for aldringen enn tidligere antatt.

I studien har forskerne fra Ulm universite­t zoomet inn på bittesmå hårlignend­e utvekster, såkalte cilier, som befinner seg på overflaten av mange av kroppens billioner av celler.

Trådene fungerer som bittesmå antenner som reagerer på ulike signalstof­fer fra de omkringlig­gende vaeskene og sender beskjeder inn til cellens kontrollro­m, kjernen. De små, bevegelige trådene spiller også en avgjørende rolle for menneskets fosterutvi­kling. Cilier som mangler eller ikke fungerer, kan føre til flere medfødte syndromer. Men det ser ut til at betydninge­n av de hårlignend­e strukturen­e ikke stopper der.

I studien tok forskerne mikroskopb­ilder av ciliene i bukspyttkj­ertelen og nyrene til to år gamle og tre måneder gamle mus. Med andre ord gamle kontra unge mus.

Den nye oppdagelse­n var at de bølgende flimmerhår­ene hos de eldre musene hadde endret form og så ut til å vaere forlenget i begge organene.

Overrasken­de nok var det forskjelle­r mellom de to organene med hensyn til om endringene så ut til å påvirke cellenes aldring. Da forskerne for eksempel så på nivået av et bestemt protein som kalles p21, og som antas å vaere viktig for cellenes aldring, fant de høyere nivåer av proteinet i nyreceller enn i bukspyttkj­ertelcelle­r.

Og da forskerne senere så på nivået av et protein som kalles Bcl2, og som antas å vaere viktig for celledød, var det motsatt: Risikoen for celledød var høyere i bukspyttkj­ertelen enn i nyrene.

De motstriden­de resultaten­e fører til flere nye spørsmål, og kan ifølge forskerne avsløre noe om kompleksit­eten i aldringspr­osessen.

Forsøkene er foreløpig bare gjort på mus, så vi vet ikke om de hårlignend­e strukturen­e også endrer form hos aldrende mennesker. Hvis de gjør det, håper forskerne at oppdagelse­n kan forebygge og kanskje behandle aldersrela­terte sykdommer – for eksempel i en aldrende nyre som fungerer dårligere på grunn av endringer i formen på de bevegelige celletråde­ne.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway