Illustrert Vitenskap (Norway)

Hydrogenfl­y tar første bemannede tur

Tysk utvikler har utført de første testflyvni­ngene med et bemannet fly som går på flytende hydrogen.

-

Flyreiser er en av de største kildene til CO 2- utslipp i transports­ektoren. Derfor har det blitt satt i gang mange initiative­r for å utvikle en mer baerekraft­ig måte å frakte passasjere­r på.

Flytende hydrogen har vist seg lovende i flere ubemannede modeller. Nå har et tysk selskap endelig lyktes med å sende en pilot opp i luften med et fly drevet utelukkend­e av flytende hydrogen.

Det Stuttgart-baserte selskapet H2FLY er det første som sender et bemannet elektrisk fly drevet av flytende hydrogen opp i luften. Demonstras­jons flyet, som har fått navnet HY4, er utstyrt medet avansert hydrogenel­ektrisk brenselcel­ledrevet framdrifts­system og kryogenisk lagret flytendehy­drogen. Totalt gjennomfør­te HY4 firetest flyvninger, hvorav én var på over tre timer.

Tidligere hydrogendr­evne testfly har ofte vaert basert på hydrogen i gassform, men H2FLY har erstattet hydrogen i gassform med flytende hydrogen. Kryogenisk lagring av flytende hydrogen betyr at hydrogenet kjøles ned til -253 °C, slik at det blir flytende.

En tank fylt med flytende hydrogen veier betydelig mindre enn trykksatt gassbehold­er, noe som gjør det mulig å fly lenger og med mer vekt om bord på flyet. Ved å bruke flytende hydrogen har H2FLY doblet flyets effektivit­et, og den maksimale rekkevidde­n har økt fra 750 til 1500 kilometer.

H2FLY har allerede andrehydro­genprosjek­ter pågang, og med utviklinge­n av brenselcel­lesystemet H2F-175 v ilde kunne nå marsjhøyde­r på 8200 meter, noe som er naermere de 12 000 meterne som vanlige passasjerf­ly når i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway