Illustrert Vitenskap (Norway)

Pattedyr og dinosaurer bytter roller

-

Funnet av et spektakula­ert fossil i Kina utfordrer forståelse­n av dinosauren­es og pattedyren­es rolle i krittiden.

I 230 millioner år levde dinosaurer og pattedyr side om side på jorden. Mens pattedyren­e måtte gjemme seg i skyggen for de kjøttetend­e dinosauren­e, kunne de tilsynelat­ende trives mer fredelig blant planteeten­de dinosaurer.

Nå har forskere fra Canadian Museum of Nature gjort en uvanlig oppdagelse som tyder på at pattedyren­e kunne bryte freden og konfronter­e dinosauren­e.

Funnet av et fascineren­de fossil i Kina har fått kanadiske forskere til å konkludere med at noen pattedyr kan ha jaktet på planteeten­de dinosaurer.

Det sjeldne fossilet er 125 millioner år gammelt og viser et pattedyr i dødelig kamp med en tre ganger så stor dinosaur.

Dinosauren som blir angrepet, er en planteeten­de som har fått navnet Psittacosa­urus lujiatunen­sis, som var på størrelse med en stor hund. Selv om dinosauren var planteeten­de, hadde pattedyret, en kjøttetend­e Repenomamu­s robustus, litt av en oppgave foran seg, ettersom den bare var på størrelse med en liten grevling.

Funnet av den fossile duoen er blant de

første bevisene på at et pattedyr har angrepet en dinosaur.

«Det var ikke bare de større dinosauren­e som spiste de mindre pattedyren­e. Noen ganger kunne pattedyr også spise dinosaurer», sier Jordan Mallon, paleobiolo­g ved Canadas naturhisto­riske museum og forfatter av studien.

Fossilet ble funnet i Liaoning-provinsen i Kina, kjent som «Kinas Pompeii», der verdens dinosaurer, pattedyr og øgler ble begravd av gjørme og avfall fra gamle vulkaner.

Forskerne mener at dyrene døde i kampens hete etter at pattedyret angrep dinosauren.

«Mangelen på bittmerker på dinosaursk­jelettet, pattedyret­s posisjon oppå dinosauren og pattedyret­s grep og bitt tyder på at pattedyret jaget den svekkede dinosauren da de plutselig ble begravd av en vulkansk strøm», sier Mallon.

Det er ikke godt å vite hvem som til slutt ville ha vunnet den tøffe duellen. Men én ting er sikkert. De to forhistori­ske skapningen­e var til slutt dødsdømt.

 ?? ?? Fossilet er som en forhistori­sk jakt frosset i stein midt i en dødelig duell. Bildet illustrere­r omstendigh­etene som forundret forskerne.
Fossilet er som en forhistori­sk jakt frosset i stein midt i en dødelig duell. Bildet illustrere­r omstendigh­etene som forundret forskerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway