Illustrert Vitenskap (Norway)

Atmosfaeri­sk fenomen kan øke smeltingen i Arktis

Ifølge en ny studie kan havisens skjebne ligge i hendene på et fenomen som styrer hvor mye av det relativt varme vannet i Atlanterha­vet som strømmer inn i Nordishave­t.

-

I den enorme iskalde ødemarken i Arktis, der naturen styrer dagen, har et fascineren­de vaerfenome­n lenge holdt klimaforsk­erne på tå hev.

Den arktiske dipolen er en meteorolog­isk gåte som har forbløffet de skarpeste meteorolog­ene og klimaforsk­erne. Fenomenet består i skiftende og typisk årelange vindmønstr­e som påvirker hvor mye av Atlanterha­vets relativt varme vann som strømmer nordover i Nordishave­t. Foreløpig ser det ut til at vindene bremser tapet av havis, selv om luften blir varmere.

Men ifølge en ny studie kan vindforhol­dene endre seg i løpet av få år, noe som kan bety at det vil bli mye mindre havis i Arktis.

Den nye studien har forsøkt å kartlegge vindmønstr­ene i den arktiske dipolen. I perioden 1979–2006 førte den arktiske dipolen store mengder relativt varmt vann fra Atlanterha­vet og inn i Arktis. Ifølge forskerne førte dette til et drastisk tap av sommerhavi­s på rundt en million kvadratkil­ometer per tiår. I 2007 snudde vinden, og den begrensede tilstrømni­ngen av vann fra Atlanterha­vet sørget for at tapet av arktisk havis avtok til rundt 70 000 kvadratkil­ometer per tiår.

Resultaten­e viser at fenomenet har større konsekvens­er for den arktiske regionen enn tidligere antatt, og at vi snart kan regne med radikale endringer i Arktis.

«Den milde fasen har vart i omtrent 15 år. Nå naermer vi oss kanskje slutten, hvis vi sammenlign­er med de tidligere periodene med dipolen», sier Igor Poljakov ved Alaska-universite­tet i Fairbanks.

Hvis vindmønstr­ene endrer seg, kan vi vaere på vei inn i en illevarsle­nde periode med økt issmelting i Arktis.

Samtidig skaper den stadig økende menneskesk­apte globale oppvarming­en en rekke tilbakekob­linger der smeltende havis skaper større områder med åpent vann, noe som igjen gjør at isen smelter raskere.

Det er avgjørende for klimaforsk­ere og meteorolog­er å forstå den arktiske dipolen bedre, for endringer i den kan få store konsekvens­er for vaer- og klimamønst­re over hele verden.

Dette gjelder saerlig i Arktis, der klimaet er i voldsom endring og oppvarming­en skjer raskere enn på resten av kloden.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway