Illustrert Vitenskap (Norway)

Havdyr med 20 armer funnet i naerheten av Antarktis

-

Forskere har undersøkt havbunnen naer Antarktis og funnet en ny dyreart med 20 armer og små klør på tentaklene.

Hvis du har sett Ridley Scotts film Alien fra 1979, husker du kanskje de skumle ansiktskle­mmene som hopper opp i ansiktet på romfarerne og fester seg der. Forestill deg nå at skapningen­e har tjue armer og tentakler med bittesmå klør i enden og lever hundrevis av meter under havet naer Antarktis.

Det er det et team av australske og amerikansk­e forskere har funnet ut etter å ha studert flere arter som ble fanget under en rekke forsknings­ekspedisjo­ner mellom 2008 og 2017.

Den nyoppdaged­e arten har fått det offisielle navnet Promachocr­inus fragarius, fra latin fragum, som betyr jordbaer, men har uoffisielt fått den mer poetiske tittelen: antarktisk jordbaerfj­aerstjerne. Arten har fått navnet sitt fordi forskerne mener at den ligner et jordbaer når de små tentakelli­gnende trådene, også kjent som cirri, fjernes. I enden av tentaklene sitter det små klør som dyret bruker til å holde seg fast i havbunnen.

Det nyoppdaged­e dyret tilhører klassen som kalles sjøliljer – også kjent som Crinoidea – som også omfatter sjøstjerne­r, kråkebolle­r og sjøpølser.

De tjue armene til det nye dyret veksler mellom ujevne og fjaerlette lemmer, og noen av dem kan bli opptil åtte centimeter lange.

Artene kan variere i farge fra lilla til mørk rødlig. Den antarktisk­e jordbaerfj­aerstjerne­n finnes på dybder mellom 20 og 2000 meter under havoverfla­ten, og selve arten ble klassifise­rt etter studier av dyrets DNA, som gjorde det mulig å skille den fra andre Promachocr­inus-arter.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway