Illustrert Vitenskap (Norway)

Hvor stor må en asteroide vaere for å utslette alt liv?

For 66 millioner år siden utryddet en meteor dinosauren­e. Men hvor stor må en asteroide vaere før alt dyreliv forsvinner?

-

Forskerne har ikke noe definitivt svar på hvor stor en asteroide må vaere for å utslette alt liv på jorden, men de har noen estimater. Hvis en asteroide med en diameter på over 50 kilometer treffer jorden, vil temperatur­en stige så mye at havene bokstaveli­g talt vil koke. Det anslo geologene Donal R. Lowe og Gary R. Byerly etter at de fant bevis for et 3,3 milliarder år gammelt nedslag av den størrelsen.

Men selv et slikt nedslag vil ikke nødvendigv­is utslette alt liv. Noen arter, som bjørnedyr, er hardføre nok til å overleve. Et forskertea­m ledet av astrofysik­eren David Sloan ved universite­tet i Oxford skrev om dette i en artikkel publisert i tidsskrift­et Nature i 2017.

Sloan og hans kolleger skriver også at risikoen for at vi vil oppleve et så stort nedslag i jordens gjenvaeren­de levetid er

mindre enn 0,01 prosent. Men også mye mindre nedslag kan skape store problemer for dyrelivet – som da dinosauren­e forsvant for 66 millioner år siden. Asteroiden var den gang rundt ti kilometer i diameter, og sporene etter den finnes fortsatt på Yucatán-halvøya og på bunnen av Mexicogolf­en.

For rundt to milliarder år siden krasjet en enda større asteroide, med en diameter på 15 kilometer, i det som nå er Sør-Afrika, og skapte Vredefort-krateret. Forskere har spekulert på om komplekst liv var i ferd med å oppstå akkurat da Vredefort-asteroiden traff. Katastrofe­n forsinket utviklinge­n i mer enn en milliard år. En gjentakels­e av et så stort nedslag i dag ville neppe utrydde mennesket som art, men de aller fleste ville omkomme av sult, kulde og luftforure­nsning, og sivilisasj­onen ville vaere alvorlig truet.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway