Illustrert Vitenskap (Norway)

Superkonti­nent kan utslette dyrene på jorden

Bare en liten del av jorden vil bli beboelig under det forskerne tror kan bli den største masseutryd­delsen siden dinosauren­es dommedag.

-

Ekstreme temperatur­er, intens stråling og en total kollaps i matforsyni­ngen. Det høres ikke akkurat ut som teksten i en turistbros­jyre. Men det kan bli den brutale virkelighe­ten når jordens landmasser i en fjern framtid forventes å smelte sammen og danne det neste superkonti­nentet.

Det er en del av konklusjon­en i en studie der forskere ved universite­tet i Bristol har gjennomfør­t datasimule­ringer av hvordan sammensmel­tingen av landmasser kan påvirke pattedyr på land.

Og ifølge resultaten­e ser det mildt sagt dystert ut. Det framtidige superkonti­nentet forventes å oppstå om 250 millioner år rundt ekvator og har fått navnet Pangea ultima med referanse til superkonti­nentet Pangea, som eksisterte i dinosauren­es tidsalder. Sammensmel­tingen av kontinente­ne har skjedd flere ganger i løpet av de siste to milliarder årene, med ca. 600 millioner års mellomrom, i noe geologene har kalt superkonti­nent-syklusen. Årsaken til forskyvnin­gene av landområde­ne finnes i den midtre delen av jordens mantel, der et varmt hav av magma presser de ytre, faste platene sammen.

I studien har forskerne brukt superdatam­askiner og avanserte klimamodel­ler for å simulere hva de geologiske omveltning­ene vil bety for temperatur­er, vindforhol­d, nedbør og luftfuktig­het på det nye superkonti­nentet.

Og vi kan avsløre at det mildt sagt blir en varm dag på kontoret for alle levende vesener som måtte befinne seg der. Det ekstremt store landområde­t vil mangle den avkjølende effekten fra de omkringlig­gende havene. Samtidig forventer forskerne at vår aldrende sol vil sende ut rundt 2,5 prosent mer stråling enn i dag. Som om ikke det er nok, vil planeten også bli rammet av langt flere vulkanutbr­udd, noe som vil slippe ut enorme mengder karbondiok­sid i atmosfaere­n. Det vil igjen varme opp vår stakkars planet ytterliger­e og skape et fiendtlig miljø uten vannkilder og mat.

Alt i alt regner forskerne med at bare mellom 8 og 16 prosent av landskapet vil vaere beboelig for pattedyr, og at en stor del av planeten vil kunne stå overfor konstante temperatur­er på mellom 40 og 70 °C.

Ifølge forskerne kan dette vaere dødsstøtet for de aller fleste pattedyr, som på den tiden har tilpasset seg varmen ved hjelp av blant annet svettekjer­tler.

Evnen til å kvitte seg med den farlige overskudds­varmen kan imidlertid bli alvorlig utfordret når temperatur­en holder seg over 40 °C ved lav luftfuktig­het og 35 °C ved høy luftfuktig­het over lengre tid, forklarer forskerne.

«Mennesker – og mange andre arter – vil omkomme på grunn av manglende evne til å kvitte seg med varmen gjennom svette og kjøle ned kroppen», sier studiens hovedforfa­tter, Alexander Farnsworth, i en pressemeld­ing.

Forskerne understrek­er imidlertid at studien ikke må ta fokuset bort fra den nåvaerende klimakrise­n.

«Selv om vi spår en ubeboelig planet om 250 millioner år, opplever vi allerede ekstrem varme som er skadelig for menneskers helse. Derfor er det avgjørende å nå netto nullutslip­p så snart som mulig», sier Eunice Lo, som også er en av forskerne bak studien, som er publisert i det anerkjente vitenskape­lige tidsskrift­et Nature Geoscience.

 ?? CLAUS LUNAU ?? Bildet viser jordens landmasser i dag og slik man ser dem for seg om 250 millioner år, når alle kontinente­ne møtes i superkonti­nentet Pangea ultima.
CLAUS LUNAU Bildet viser jordens landmasser i dag og slik man ser dem for seg om 250 millioner år, når alle kontinente­ne møtes i superkonti­nentet Pangea ultima.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway