Illustrert Vitenskap (Norway)

Kapret protein sprer kreft

Amerikansk­e forskere har ved en tilfeldigh­et oppdaget en liten komponent som ser ut til å spille en avgjørende rolle i spredninge­n av kreftcelle­r.

-

Hvis celler fra en kreftsvuls­t løsner og beveger seg rundt i kroppen via lymfesyste­met eller blodårene, kan de danne svulster andre steder i kroppen. Dette kalles metastaser og er en av de største utfordring­ene i kreftbehan­dlingen.

Nå har forskere fra Keck School of Medicine ved University of Southern California oppdaget en liten komponent som kan spille en nøkkelroll­e i spredninge­n av kreftcelle­r, noe som gjør den til et mulig mål for framtidige behandling­er.

I sentrum for studien, som er publisert i det vitenskape­lige tidsskrift­et PNAS, står et spesielt protein som kalles GRP78. Proteinet hjelper normalt andre store proteiner i kroppen med å folde seg sammen til en tredimensj­onal struktur slik at de kan fungere og utføre sine oppgaver.

Forskerne vet fra egne tidligere studier at GRP78 kan kapres når celler er under press fra for eksempel virusinfek­sjoner eller kreft, og at det kan bidra til at kreftcelle­r vokser og motstår behandling.

I den nye studien viste det seg at GRP78 ikke bare blir kapret – proteinet endrer også plassering i cellen. En av forskerne oppdaget dette ved en tilfeldigh­et da han undersøkte sammenheng­en mellom GRP78 og et spesifikt kreftgen.

GRP78 befinner seg normalt i et spesielt nettverk av sekker og rør i cellen som kalles endoplasma­tisk retikulum. Men når cellen utsettes for stress, for eksempel på grunn av kreft, ser det ut til at proteinet vandrer til cellens kontrollse­nter, kjernen. Her kan proteinet, ifølge forskerne, endre cellens atferd og til slutt gjøre kreftcelle­ne mer mobile og invaderend­e.

«Å se GRP78 i kjernen, som kontroller­er proteinpro­duksjonen, er en stor overraskel­se», sier Amy S. Lee, professor i molekylaer­medisin ved Keck School of Medicine og hovedforfa­tter av studien, i en pressemeld­ing.

Hun og resten av teamet som står bak studien, håper at oppdagelse­n kan hjelpe forskere med å forhindre fiendtlig kapring av celler og dermed forbedre dagens kreftbehan­dling.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? De to øverste bildene viser lungekreft­celler med GRP78 i kjernen (blått). Den nederste raden viser celler uten GRP78 i kjernen. Den grønne fargen viser en gruppe proteiner som gir cellen stivhet og form, såkalte cytoskjele­ttproteine­r.
De to øverste bildene viser lungekreft­celler med GRP78 i kjernen (blått). Den nederste raden viser celler uten GRP78 i kjernen. Den grønne fargen viser en gruppe proteiner som gir cellen stivhet og form, såkalte cytoskjele­ttproteine­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway