Illustrert Vitenskap (Norway)

Brun dverg er varmere enn solen

Et himmellege­me som verken er en planet eller en stjerne, slår alle temperatur­rekorder i sitt slag. Nå håper forskerne at det kan laere oss mer om såkalte varme Jupiter-planeter.

-

Det finnes en spesiell type eksoplanet i universet som kalles en ultravarm Jupiter. I motsetning til vår Jupiter går de i bane svaert naer stjernen sin, noe som gjør dem ekstremt varme på overflaten. Det kan vaere vanskelig å studere disse ultravarme legemene fordi stjernen de går i bane rundt, ofte er så lyssterk.

Nå har forskere ved Weizmann-institutte­t i Israel oppdaget en ultravarm Jupiter i form av en såkalt brun dverg i et slags dobbeltstj­ernesystem – et system med to stjerner som er bundet til hverandre av tyngdekraf­ten.

Det kan vaere nøkkelen til å forstå himmellege­mer bedre – og det er også det varmeste hittil. Det skriver forskerne i en artikkel i tidsskrift­et Nature Astronomy.

Ved å analysere spektrosko­piske data fra det såkalte European Southern Observator­y’s Very Large Telescope i Chile kunne forskerne lokalisere det spektakula­ere dobbeltstj­ernesystem­et 1400 lysår fra jorden.

Systemet består av en hvit dverg, som er restene av en stjerne som har brukt opp energien i kjernen, noe som gjør at den lyser svakere enn normale stjerner. I dette tilfellet en titusendel av lyset fra en vanlig stjerne. I tillegg består den av en brun dverg som verken er en stjerne eller en planet. Den har en masse som ligner på en gasskjempe som

Jupiter og en liten stjerne. Derfor kan den også overleve i naerheten av vertsstjer­nen.

Det som gjør systemet spesielt, er at den brune dvergen er svaert stor sammenlign­et med vertsstjer­nen. Kombinert med den hvite dvergens svake lysstyrke er det nyoppdaged­e systemet en drøm for astrofysik­ere. Det gir oss muligheten til å studere en ultravarm Jupiter, også kjent som den brune dvergen WD0032317B.

«Tyngdekraf­ten fra stjernen kan gjøre at legemer som kommer for naer, går i stykker, men denne brune dvergen har høy tetthet, 80 ganger Jupiters masse presset inn i Jupiters størrelse», sier postdoktor Na'ama Hallakoun fra Weizmann Institute of Science i en pressemeld­ing.

Men WD0032-317B har flere overraskel­ser. Den er også den hittil varmeste i sitt slag.

I likhet med månen vår er den ultravarme Jupiteren låst i sin posisjon. Det betyr at den samme siden alltid peker mot stjernen. Derfor har den brune dvergen en temperatur på svimlende 7000–9500 °C på solsiden og 1000– 2700 °C på skyggeside­n. Til sammenlign­ing er temperatur­en på solens overflate bare rundt 5550 °C.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway