Illustrert Vitenskap (Norway)

Ombygging banet vei for tungen

Sammenlign­inger av beinstrukt­uren hos fisk, amfibier og krypdyr gir biologene en idé om hvordan tungen utviklet seg da de første virveldyre­ne gikk i land.

-

Da de første skapningen­e kravlet opp på land for 360 millioner år siden, hadde de et problem. Kystlinjen var et overflødig­hetshorn av saftige planter, men dyrene kunne ikke svelge maten. I stedet måtte de vende tilbake til havet og dykke under vann. Her kunne de, i likhet med sine fiskeforfe­dre, skape et undertrykk i munnhulen som sugde maten inn i magen.

Til tross for at de hadde fire bein og kunne puste i friluft, manglet de en viktig tilpasning for livet på land – en tunge som kunne frakte maten fra munnen til magen.

I flere tiår har evolusjons­biologene oversett tungens betydning, men nå begynner de endelig å innse hvor viktig den har vaert for livets utvikling – og hvordan den til og med har formet menneskehe­ten.

Forskere savner fossiler

Da virveldyre­ne – dyr med ryggrad – forlot havet, hadde planter og insekter for lengst erobret landjorden. Et rikholdig spiskammer ventet bare på at fisk skulle utvikle de fysiske egenskapen­e som trengtes for å leve på land. Men biologene vet svaert lite om hvordan dette skjedde, for fossiler av de første landlevend­e virveldyre­ne er ekstremt sjeldne. Et av dem – populaert kalt «den firbeinte fisken» – er Ichthyoste­ga, som er funnet på Grønland.

Ut fra fossilene kan forskerne se at Ichthyoste­ga hadde fire korte bein og pustet med både gjeller og lunger, men om beina kunne baere vekten, eller om den dro seg framover som en sel på land, er fortsatt uvisst.

Den tidlige utviklinge­n av tungen er enda vanskelige­re å fastslå. Det myke muskelorga­net etterlater seg ingen fossiler, så forskerne har ingen faste spor å gå etter. Men ved å sammenlign­e knokler fra fisk og landdyr kan de få en idé om hvordan evolusjone­n omdannet noen strukturer under hodeskalle­n, slik at de i stedet for å støtte gjellenes funksjon dannet grunnlaget for tungen.

Noen forskere mener at ombygginge­n var godt i gang allerede før virveldyre­ne inntok landjorden. Sammen med kollegene sine har evolusjons­biolog Daniel Schwarz ved Stuttgarts naturhisto­riske museum studert fjellsalam­anderen. På samme måte som frosker utvikler seg fra rumpetroll, gjennomgår salamander­en en metamorfos­e fra larvestadi­et i vann til voksne salamander­e som enten lever videre i vann eller går på land.

Under forvandlin­gen endrer salamander­en måten den spiser mat på. Larvene suger maten inn i magen, mens de voksne salamander­ne, som har utviklet tunge, svelger maten på samme måte som vi. Overrasken­de nok skjer denne endringen ikke bare hos salamander­e på land, men også hos dem som oppholder seg i vannet. Ifølge Schwarz er dette et tegn på at

360 millioner år har gått siden den første tungen oppsto. I dag har organet utviklet seg i mange retninger.

tungen kan ha utviklet seg hos vannlevend­e dyr før etterfølge­rne deres gikk på land.

Nytt organ tok over alle nisjer

Uansett hvilket miljø tungen oppsto i, er ekspertene enige om at den var avgjørende for at virveldyre­ne kunne erobre landjorden. Alle virveldyr på land har tunger som hjelper dem med å svelge mat – men som også utfører utallige andre oppgaver.

Frosker og kameleoner fanger for eksempel insekter ved å skyte den klebrige tungen ut av munnen, mens slanger bruker tungen til både å lukte og til å danne seg et bilde av omgivelsen­e med.

Blant fugler er det også stor variasjon. Papegøyer har for eksempel en svaert følsom og bevegelig tunge som gjør at de kan vri og vende på nøtter i nebbet før de knekker dem. Og pingvinens tunge er dekket av lange mothaker av keratin som holder fast på fisk og skalldyr den fanger i havet.

Den mest ekstreme fugletunge­n finner vi hos kolibrier. Her er den ytre halvdelen av tungen delt i to deler, som begge har frynser som fanger opp nektar. I det øyeblikket tungen kommer inn i en blomst, går den fra å vaere flat til å vaere sylindrisk, altså som et rør som nektaren beveger seg gjennom.

Når kolibrien trekker tungen til seg, lukker den nebbet og vrir nektaren ut av tungespiss­ene. Deretter svelger den nektaren, åpner nebbet og skyter tungen inn i blomsten igjen. Hele prosessen gjentas opptil 15 ganger i sekundet.

Mens kolibritun­gen er ekstremt spesialise­rt, er tungen hos de fleste pattedyr et multiverkt­øy med flere funksjoner.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway