Illustrert Vitenskap (Norway)

Kan man ikke bare heve Titanic opp til overflaten?

Etter at vraket av Titanic ble funnet i 1985, har blant annet ballonger, bordtennis­baller, glasskuler og voks blitt foreslått som midler til å heve skipet. Er det mulig å få til?

-

Heving av Titanic er nesten umulig på grunn av korroderen­de saltvann, kraftige havstrømme­r og ikke minst jernfortae­rende mikroorgan­ismer. Nedbrytnin­gen betyr at forsøk på heving vil få Titanic til å smuldre opp.

Men man har hevet sunkne skip før. For eksempel hevet den danske oppfinnere­n Karl Krøyer i 1964 det kuwaitiske fraktskipe­t Al-Kuwait ved å fylle det med 27 millioner kuler av plastmater­ialet isopor. Al-Kuwait var imidlertid mye mindre enn Titanic og lå på grunt vann.

Bare deler av Titanic har blitt reddet fra havbunnen på 3800 meters dybde. I alt er over 5500 gjenstande­r tatt opp, først og fremst av miniubåter, og til tross for Titanics forfatning lyktes det i 1998 å heve en del av skroget på tjue tonn.

Men dette møtte stor motstand. Firmaet som sto bak, RMS Titanic Inc., ble blant annet møtt med beskyldnin­ger om at kommersiel­le interesser gikk ut over vitenskape­n, og at de skadet vraket.

De ble også kritisert for å forstyrre gravfreden for de over 1500 omkomne.

Siden hundreårsd­agen for katastrofe­n i 2012 har vraket vaert beskyttet av en FN-konvensjon. Men snart er det ikke mer å beskytte. Mikroorgan­ismer holder på å bryte ned Titanic, og en av dem har faktisk fått navn etter skipet, nemlig Halomonas titanicae.

Bakterien lever i dryppstein­s lignende rustdannel­ser som den selv frambringe­r. Da forskere i 2010 oppdaget den effektive bakterien, ble det klart at Titanic bare hadde noen få tiår igjen. Bakterien kan vaere nyttig siden man noen ganger ønsker å framskynde nedbrytnin­gen av skipsvrak og utrangerte boreplattf­ormer.

 ?? ??
 ?? ?? Titanic ligger på 3800 meters dyp og er i så dårlig stand at det ikke kan reddes.
Titanic ligger på 3800 meters dyp og er i så dårlig stand at det ikke kan reddes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway