Illustrert Vitenskap (Norway)

Vi føler med håret

Forskere kan ha oppdaget en hittil ukjent måte vi kan oppfatte lette berøringer på.

-

Over hele huden din finnes det små nerveender som ved hjelp av små reseptorer registrere­r når noen eller noe berører deg. Informasjo­nen fra de små nerveenden­e sendes til hjernen.

Men det ser ut til at det også finnes en annen måte å oppfatte berøring på som vi ikke har kjent til før.

Det er i hvert fall konklusjon­en i en studie der forskere ved Imperial College London har naerstuder­t en bestemt gruppe celler.

De mener å ha funnet bevis for at vi kan oppfatte lett berøring direkte gjennom hårsekkene og ikke via huden rundt hårsekkene, slik man tidligere har trodd.

Forskerne kom fram til dette resultatet ved å analysere arvemateri­alet i enkelte hud- og hårceller ved hjelp av RNA-sekvenseri­ng. De oppdaget at cellene i en del av hårsekken, det ytre rothylster­et, hadde høyere andel berøringss­ensitive reseptorer enn tilsvarend­e celler i huden.

For å sjekke oppdagelse­n dyrket forskerne frem menneskeli­ge hårsekkcel­ler i laboratori­et og stimulerte dem mekanisk for å etterligne berøring. Her oppdaget forskerne at den mekaniske berøringen aktiverte en samling sensoriske nerver rundt cellene. Disse kalles C-LTMR og finnes bare i huden rundt håret. Ved hjelp av en analysemet­ode som kalles syklisk voltametri, oppdaget forskerne dessuten at cellene i hårsekken signaliser­te til nervecelle­ne ved å frigjøre signalstof­fene serotonin og histamin ved lett berøring.

Forskerne mener at de kan ha oppdaget en ny prosess. Studien er imidlertid kun utført på dyrkede celler i laboratori­et, så det gjenstår å gjenta forsøket med celler som tilhører levende mennesker.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway